Belföld

Elszakadt a cérna védőnőknél: Lázárnak és Balognak is petíciót küldtek

kisbaba(960x640).jpg (Array)
kisbaba(960x640).jpg (Array)

Már 600 védőnő adta fel azokat a leveleket, amelyeket az alacsony fizetésük miatt postáztak több mint húsz közjogi méltóságnak, például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek vagy Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetőjének – írta meg a Világgazdaság hétfői számában.

A levélben arról írnak, hogy diszkriminatívnak tartják bérezésüket: míg a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettséggel rendelkező, az alapellátásban dolgozó védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

Tavaly kétmilliárd forintot szavaztak meg a védőnők illetményének emelésére, de Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke a lapnak elmondta: a beharangozott bruttó 30 ezer forint helyett sokan csak pár ezer forinttal kaptak többet. Az Emmi azonban azt írta: a tavalyi béremelés a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer forintos havi bevételnövekedést jelentett. Mivel a védőnőknek jövőre nincsen beterve béremelés, az egészségügyi bértábla viszont rendelkezik erről, a diplomás védőnők hamarosan 50-60 ezer forinttal kevesebbet fognak keresni, mint a hasonló diplomás végzettségű egészségügyi szakdolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik