Belföld

Bebetonozták, kiszedték, felgyújtották a rejtélyes mágnesszalagokat

Fura módon akartak valakik megszabadulni egy jó adag mágnesszalagtól Vác mellett.

Félig elégett mágnesszalagokat találtak Vác környékén – értesült az Átlátszó egy helybelitől. Azt nem tudják megmondani, vajon mit tárolhattak a szalagokon. A szemtanú azt észlelte, hogy a szokásosnál a nagyobb az autóforgalom a környékükön, aztán meglátták, hogy valamit el akartak égetni, de az eső miatt nem sikerült a terv.

Az is látszott a szalagokon, hogy valahova be voltak betonozva, némelyiken rajta maradtak a betondarabok is, ahogy kiszedték őket (KÉPEK ITT). Ahogy a névtelenséget kérő tanú mondta:

Úgy-ahogy kibontották a mágnesszalagokat, kihozták a határba, gúlába rakták mindet, majd meggyújtották az egészet. Csak az esővel nem számoltak.

A lap azt írja, munkatársaikkal le volt beszélve, hogy kimennek a helyszínre, de ezt a nyilatkozó végül lefújta. Kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa felvette a kapcsolatot egy ellenzéki párttal, amelyik azt javasolta, várjanak még a médiával. Így csak fotókat kapott sztori mellé az Átlátszó.

Az informátor szerint biztonságba helyezték a szalagokat, várják, hogy kiderüljön valami arról, mit tartalmaznak. Mindenesetre az állambiztonsági adatokat a szocializmus idején előszeretettel rögzítették mágnesszalagokra, így akár még ilyenek is lehetnek a most lelt szalagokon.

(Képünk illusztráció; Egy asszony a Lenin Kohászati Művek diósgyőri számítástechnikai központjában betáplálja a mágnesszalagot abba az új adatfeldolgozó berendezésbe, amelyet közel 20 millió forintért vásároltak. A Bull-Gamma 115 típusú elektronikus adatfeldolgozó gazdasági számításokon kívül a miskolci gyáróriás 18,5 ezer dolgozójának adatait dolgozza föl, és az adminisztrációs munkák lebonyolítására is alkalmas. MTI Fotó: Kunkovács László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik