Belföld

OLAF-jelentés: A Fidesz írásos tájékoztatást kér Polt Pétertől

A Fidesz írásbeli kérdésben kér tájékoztatást Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy hol tart a 4-es metró ügyében indult nyomozás, van-e már nyoma az ott eltűnt pénzeknek.

Kucsák László, a kormánypárt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) rendkívül komoly szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet a beruházással kapcsolatban, ahol a hűtlen kezelés, a sikkasztás, a csalás, a magán- és közokirat-hamisítás, valamint a közbeszerzési eljárási szabályok megsértésének gyanúi is felmerültek.

Az esettel összefüggésben mintegy 167 milliárd forint lehet érintett csalással, vagy akár lopással, Magyarországnak pedig a történtek miatt akár 59 milliárd forintot kellene visszafizetnie Brüsszelnek – fejtette ki a Fidesz képviselője, hozzátéve, a kormány és a főváros vezetése mindent megtesz, hogy ezt az összeget csökkenteni lehessen.

A Jobbik hat jelentést kér ki az OLAF-tól

A Jobbik hat olyan jelentést kér ki az Európai Csalás Elleni Hivataltól, amelyekben a magyar ügyészség korábban vizsgálatot folytatott, de azokat vádemelés nélkül lezárta.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Polt Péter legfőbb ügyész egy korábbi kérdésükre adott válaszában hat olyan, 2012-2016 között készült OLAF-zárójelentést sorolt fel a nyomozás tárgyának megnevezése nélkül, amelyekben a magyar vizsgálatok már véget értek.

A Jobbik képviselője szerint az uniós jogértelmezés alapján az OLAF-nak a büntetőeljárás hiánya miatt ki kell adnia nekik ezeket a zárójelentéseket, amelyeket a Jobbik nyilvánosságra kíván hozni.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik