Belföld

Fejenként 227 ezer forintba kerülnek a vizes vb formaruhái

Az EU-s Közbeszerzési Értesítőben egyre-másra jelennek meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot érintő hirdetmények. Szombaton például arról szereztünk tudomást, hogy

  • a rendezvény egyen- és formaruháinak előállítása, gyártása 211,411 millió forintot visz el,
  • a média munkatársainak ellszállásolása pedig 225,7 millió forintba kerül.

Előbbi pályázaton a Roland Divatház Zrt. tarolt, a vállakozásnak összesen 6520 darab ruházati terméket ( zakó/blézer,  ing/blúz, nyakkendő/kendő, öv, nadrág/szoknya) kell megterveznie és előállítania. Egyetlen ruhadarab ára tehát 32 500 forint környékén alakul – ez a szám azonban nem túl beszédes, mivel egy öv árát nem érdemes egy zakó ellenértékével összehasonlítani. Mindenestre ha minden érintett kap egy teljes öltözetet (ami a hirdetmény szerint két felsőruházati, két alsóruházati terméket, egy zakót/blézert, egy nyakkendőt/kendőt és egy darab övet jelent), a számláló fejenként 226 975 forintnál áll meg.

A szerződést február 8-án kötötték meg.

A média munkatársai számára legalább háromcsillagos szálláshelyeket biztosítanak reggelivel. A közbeszerzés első részét, amely 80 szobára vonatkozik, a Jes Travel Kft. vitte el 75,3 millió forintért. A második, nagyobb tételre a Belvárosi Szállodák Kft. pályázott eredményesen, ők 120 szobát bocsátanak rendelkezésre 155,3 millió forintért július 13. és július 31. között. Abban az időszakban biztosan brutális árakkal számolhat, aki Budapesten szállna meg: a Forma-1 Magyar Nagydíja ugyanis a vizes világbajnokság idején lesz lesz a Hungaroringen, a július 27-i hétvégén gyaníthatóan szinte lehetetlen lesz szobát találni.

A szerződést február 7-én írták alá. A közbeszerzéseket – ahogyan minden, a vizes vb-t érintő pályázatot – hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolították le.

Ezek a több százmilliós szerződés csak kis falatkák a rendezvény kivitelezési-létesítményfejlesztési megbízásaihoz vagy a több mint egymilliárd forintot felemésztő védelmi feladatokhoz képest. Cak a rendezvényszervezés 2 milliárd forintot visz el. A teljes büdzséről egyelőre nincsenek információk, az Átlátszó korábbi kalkulációja szerint nagyjából 90 milliárd forintba kerülhet a budapesti vizes világbajnokság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik