Makai Tibort indítja a Jobbik 2018-ban Budapest 15-ös választókerületében
Belföld

Vona Gábor szembeállította Andy Vajnát Klebelsberg Kunóval

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 03. 17. 09:20

Néplélekről és nemzettudatról ír a Jobbik elnöke egy hosszú újságcikkben.

A nép és a nemzet fogalmáról értekezik Vona Gábor a Magyar Nemzetben megjelent hosszas, egész oldalas történelmi fejtegetésében. A középkortól a Horthy-korszakon és a kommunizmuson át a jelenig terjedő áttekintésben a Jobbik elnöke arra jut, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 27 évben nem sikerült létrehozni a népi és nemzeti identitás harmonikus, integratív és teremtő egységét.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a XX. századi minták üres folytatását és azok destruktív rivalizálását láthattuk

– állapította meg a politikus. Szerinte a jobboldal lényegében a két világháború közötti nemzettudattal, a baloldal pedig a kádárista néplélekkel kísérletezgetett, sokszor azzal is torz módon, kormányzásuk alatt pedig a szocialisták minden nemzeti viszonyulást üldöztek és megbélyegeztek.

Az Orbán-kormány a korrupció nyers és leplezetlen vállalásával új úri elit létrehozására vállalkozott, annyi tragikus különbséggel a két világháború közötti nemességhez képest, hogy utóbbiak komoly politikai és kulturális teljesítményt tudtak felmutatni – vélekedett Vona.

Klebelsberg Kunó és Andy Vajna között nem csupán korszakbeli a különbség

– írja, hozzátéve, hogy a baloldal kizárta a nemzettudatot a néplélekből, a jobboldal nemzeti büszkesége pedig nem párosult a néplélek iránti érzékenységgel.

Vona szerint a modern magyar identitásban össze kell fonódnia a néphez és nemzethez tartozásnak, a néplélek és a nemzettudat egymással társítandó identitásokat jelent. A nép a nemzet és a nemzet a nép – állapítja meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.