Belföld

Önkéntes határvadászok is leselkednek a menekültekre

A Magyar Nemzet kérésére küldte meg a Legfőbb Ügyészség, hogy a magyar rendőrök brutalitása miatt született 44 feljelentésből 2 esetben pénzbüntetést kaptak a rendőrök. Egyik esetben a válasz szerint egy rendőr jobb térdével arcon rúgott egy menekültet, a másikban pedig egy rendőr közvetlen közelről fújt le egy menekültet könnygázzal.

Az ORFK azt is elárulta, hogy 2016-ban 14 feljelentést kaptak azért, mert önkéntes határvadászok járőröztek a határon, ezt “közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés” néven azonosítják – írja a hvg.hu. Hét esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Idén eddig öt eljárás indult ilyen esetben.

Az ORFK is reagált a cikkre:

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 171. szakasza szerint a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértést az követi el, aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti. A szabálysértés elkövetéséhez tehát senkit nem kell megverni – márpedig a cikk címéből ez következne. Ráadásként az országban az adott időszakban elkövetett közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértések egyike sem volt összefüggésbe hozható a határvédelemmel, nem az államhatáron vagy annak közelében történtek – a „határvédő hevületű honfitársaink” kifejezés használata a szerző írói munkásságának része, a valósággal köszönő viszonyban nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik