Belföld

Megölte nagyszüleit Hosszúpályiban, hogy elverhesse a pénzüket – életfogytiglant kapott

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a 28 éves fiatalembert pénteken, aki 2015 áprilisában egy húsvágó bárddal és egy késsel azért ölte meg nagyszüleit Hosszúpályiban, mert nem adtak neki 70 ezer forintot. A vádlottat

több ember sérelmére, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint közokirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A döntés szerint legkorábban 35 év múlva szabadulhat feltételesen.  A fiatalembernek fizetnie is kell: 3 és fél millió forintot a bűnügyi költségekre.

Sétálgatás közben mindent eltervezett

Az ítélet szerint a fiatalember és a Hosszúpályiban élő nagyszülők kapcsolata nem volt felhőtlen már évekkel a kegyetlen gyilkosság előtt sem. Előfordult, hogy nagyobb összegek tűntek el a házból. Az idős emberek sejtették, hogy unokájuk a tettes.

A vádlott különböző szórakozóhelyeken, szállodában végzett alkalmi munkát,de tartós állása nem volt. Anyagi helyzete folyamatosan romlott, édesanyja és nevelőapja rendszeresen támogatták, de ez nem fedezte költséges életformáját. Elhatározta, hogy a nagyszüleitől fog pénzt szerezni, mindenáron.

2015. április 3-án Debrecen belvárosában sétálgatott, akkor gondolta ki, hogy milyen ürüggyel keresse fel őket. Miután megvolt a terv, kora délután otthon elrakott egy húsvágó bárdot,  majd elindult busszal a nagyszüleihez. Megvárta, hogy egyedül maradjon nagymamájával, hogy pénzt kérjen tőle. Amikor ez megtörtént, közölte, hogy 70 ezer forintra van szüksége, de az asszony visszautasította.

Vallomása szerint ekkor „felment benne a pumpa”, elővette a bárdot és fejbe vágta vele a 74 éves asszonyt. Azt gondolta, hogy ezek után a 80 éves nagyapjával is tennie kell valamit, így behívta a szobába és őt is fejbe verte a bárddal. Még többször megütötte a földön fekvő nagyszüleit, majd a konyhából egy késsel tért vissza és többször megszúrta őket. Miután úgy gondolta, hogy mindketten meghaltak, pénz után kezdett kutatni, végül csaknem 400 ezer forinttal és néhány ékszerrel távozott.

Szüleit elvitte vacsorázni, a barátnőjének ajándékokat vett

Taxival ment vissza Debrecenbe, otthon a szemétledobóba kidobta véres ruháját és a bárdot, rendbe tette magát, majd elvitte a szüleit vacsorázni. A családtagok másnap a kora délutáni órákban mentek vissza Hosszúpályiba, ekkor találtak rá az áldozatokra. A fiatal Debrecenben maradt, felkereste barátnőjét, akinek a meggyilkolt nagyszülőktől elhozott pénzből virágcsokrot, süteményt, parfümöt és ékszert vásárolt.

A vádlott kezdetben tagadta, hogy ő követte el a bűncselekményt. Azt mondta, hogy egy nagyobb összegű uzsorakölcsön miatt mások ölték meg a nagyszüleit és azok kutatták át a házat is.

Az ítélet indoklásában azonban elhangzott: a helyszínen csak a vádlott DNS nyomait rögzítették a helyszínelők, idegen személy DNS-ét nem találták. A vádlott történetét a tanúvallomások sem támasztották alá. K. Csaba később beismerő vallomást tett és feltárta a bűncselekmény minden részletét.

Lányi Csaba tanácselnök hozzátette: egy családtag tanúvallomása szerint a vádlott volt a kedvenc unoka, többször is támogatták őt a nagyszülők, kivételezett helyzetben volt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség mellett a vádlott és védője is három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik