Belföld

Már ötvenkét kanyarógyanús esetet regisztráltak

Eddig 15 esetben igazolták a betegséget.

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, közülük 15 esetben igazolták is a betegséget – számolt be az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Oroszi Beatrix elmondta: a gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

A szakember közölte: az elmúlt napokban Csongrád megyében 391 embert oltottak be kanyaró-mumpsz-rubeola elleni kombinált oltással.

Eközben az olasz egészségügyi minisztérium azt közölte: az év eleje óta már csaknem annyi kanyarós megbetegedést jegyeztek fel az országban, mint tavaly egész évben.

2016-ban 844 ember kapta el a kanyarót, 2017-ben pedig már a 700-at is meghaladta a kanyarós megbetegedések száma március közepéig. Ez több mint háromszoros emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A kanyarós betegek többsége 15 és 39 év közötti, az esetek nagy részét Torino, Róma, Milánó és Firenze régiójában jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium szerint a betegség azok között terjed, akik nincsenek beoltva a vírus ellen. A tárca rámutatott: a jelenség hátterében nagyrészt az áll, hogy egyre növekszik azoknak a szülőknek a száma, akik nem hajlandók beoltatni a gyermekeiket annak ellenére, hogy tudományos bizonyítékok támasztják alá a védőoltások hatékonyságát.

A kanyaró elleni oltás Olaszországban ingyenes, de nem kötelező. 2015-ben 85 százalékra csökkent a kanyaró ellen beoltott kétéves gyerekek aránya, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 95 százalékos oltottsági arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen.

A kanyaró az esetek többségében gyógyítható, nagyon ritkán előfordulhatnak halálos kimenetelű komplikációk. A legutóbbi jelentősebb, 2002-es olaszországi kanyarójárvány óta 18 ezer regisztrált fertőzött közül 15-en haltak bele a betegség szövődményeibe.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Európai Unióban Olaszország mellett még Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen a kanyaró. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik