Belföld

Lázár zárójelbe tette az ügynökkérdést

Szerinte nem is az ügynöklista nyilvánossága a valódi kérdés.

Nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés, azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték , végrehajtották. Ezt mondta Lázár János Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Emlékpont “Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989” című kiállításának megnyitóján álvitának nevezte a az ügynökkérdésről folyót, miközben 27 éve várat magára a megrendelők megismerése.

1990 óta a Kádár-rendszer gaztetteiért Magyarországon senkit sem vontak felelősségre, senki sem került börtönbe.  Egyre inkább elmosódnak a határok gyilkos és hős között – jelentette ki a miniszter.

Korábban a Momentum elnöke azt mondta, akkor zárható le a rendszerváltás, ha az ügynökaktákat nyilvánosságra hozzák, mert “egy magát nemzetinek hazudó kormány nem engedheti meg, hogy a vezetői zsarolhatóak legyenek az államszocialista múltjukkal.” 

Vona Gábort az atv.hu szintén azért kereste meg, mert hétfőn a parlamentben azt kérdezte a kormányfőtől, „Mi elől fut?”, miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat.

A kérdés:

Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal… Mi elől fut, vannak-e titkolnivalói?

Erre válaszul nevezte Orbán „csicskapártnak” a Jobbikot, amelynek elnöke most azt mondta, nem beszélt Simicska Lajossal felszólalása előtt „az ügynökügyről”, a G-nap óta kegyvesztett egykori harcostárs – aki szerint Orbán Viktor jelentett róla – nem adott semmilyen muníciót neki, nincs olyan információja,  ami túlmutat a már ismerteken.

De ha bármi lesz, azt azonnal nyilvánosságra fogom hozni.

Vona azt most is elismerte, hogy találkozott néhányszor Simicska Lajossal, de nincs köztük forró drót. Azt is tudja, hogy a miniszterelnök állítólagos ügynökmúltjának előcitálása politikai hasznot hoz, de ő csak egy igent vagy egy nemet várt volna erre az egyszerűre kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik