Belföld

Gyurcsány: Ne adjunk feltétel nélkül pénzt

Miután a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en azt mondta, hogy felmerül a gyanú, hogy Medgyessy Péter, Demszky Gábor és Gyurcsány Ferenc arra játszik, hogy elévülés miatt ne lehessen felelősségre vonni őket az OLAF budapesti négyes metró beruházás miatt indított vizsgálata alapján, a DK elnöke az ATV-ben azt mondta, ő sem tudta, hogy érintett ebben az ügyben. Gyurcsány az ATV-ben kijelentette, hogy őt soha nem akarta senkit kihallgatni a négyes metró ügyében, és

semmi köze az egészhez.

A baloldalon belül kialakult harcokkal kapcsolatban azt mondta, Botka László színre lépésével markánsan megváltozott az MSZP és a DK viszonya. Botka programjának egyik fontos eleme szerinte az, hogy szembemenjen Gyurcsánnyal és mindazzal, ami 2002 és 2010 között történt. Nem ért egyet azzal a politikai nézettel, hogy a “gazdagok fizessenek”, de visszautasítja, hogy ez azért lenne, mert ő is a gazdagok közé tartozik.

Csak idén 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog

– mondta.

A DK elnöke arról beszélt, hogy Molnár Gyula korábban azt mondta, hogy legalább 200 ezer támogatót kell elvenniük a DK-tól. Gyurcsány ezt nem tekinti problémának, hiszen úgy véli, a politika a pártok versengéséről szól.

A négy hét múlva megrendezett zuglói időközi választáson Gyurcsány szerint az MSZP, a Párbeszéd és a civilek által közösen támogatott DK jelöltje fog győzni. Botkának azt üzente, hogy

ha Zuglóban így tudnak győzni, akkor az országban is.

A DK elnöke az országjárással kapcsolatban megjegyezte, hogy természetesen emelni kell a béreket, de nem szabad átesni a ló túloldalára és 50 százalékos béremelést ígérgetni.  A közmunkával kapcsolatban kijelentette:

Az nincs rendben, hogy az állam megállapít egy minimálbért, és kötelezi az embereket, hogy ennek a töredékéért dolgozzanak.

Az alapjövedelem koncepciójáról azt mondta:

ne adjunk feltétel nélkül pénzt.

A DK elnöke úgy véli, ha hazánkban ingyen lehet pénzt kapni, az rombolja a munkakultúrát. Valamilyen feltételhez kötné az alapjövedelmet, szerinte valami erőfeszítést mindenkinek tennie kellene érte.

Ez a szegénység rövidtávú kezelése.

A nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíj helyett a gazdasági növekedés egy részéből extra-nyugdíjat ígér, azt mondja, ha jól megy az országnak, a nyugdíjasok is kapnak ebből egy részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik