Belföld

Botka megtiltotta, hogy együttműködjenek Lázárékkal a szocialisták

Visszavonják aláírásukat az MSZP képviselői arról a törvényjavaslatról, amely az állami tulajdonban lévő hatvani Grassalkovich-kastélyt ingyenesen átadná az Országos Magyar Vadászkamarának.

A több milliárd forintot érő kastély kamarai tulajdonba adásáról szóló előterjesztést két miniszter, Lázár János és Semjén Zsolt mellett az MSZP országgyűlési képviselői, Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István írták alá. Az MSZP azonban pénteken rövid közleményben jelentette be: még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel, ezért a vadászkamarának szánt ingatlan tulajdonba adásának támogatását visszavonja.

A 24.hu információi szerint a döntés mögött az áll, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje megtiltotta a szocialistáknak a Lázárékkal való kooperációt.

Tény, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke csütörtökön még azt mondta: nem vadászatügyben, hanem egy közgyűjtemény, egy múzeum ügyében van korrekt együttműködés a Fidesszel. A kétharmados parlamenti támogatást igénylő javaslat indoklása szerint a vadászkamara venné át a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fenntartását.

Bárándy Gergely kérdésünkre elmondta, hogy a döntést követően, “akár egyetért vele, akár nem”, visszavonta a javaslat támogatását. Bárándy szavaiból mindenesetre kiderült, hogy ő továbbra is teljes mértékben kiáll az ötlet mellett, és most új módot keresnek a megvalósításához. A képviselő szerint valószínűleg a kamara vagyonkezelésébe adják majd a kastélyt.

Bárándy elmondta azt is, hogy a Demokratikus Koalíció hangulatkeltése vezetett az ügyben bekövetkezett fordulathoz. Gyurcsány Ferenc pártja csütörtökön azzal vádolta meg a szocialistákat, hogy együttműködésükkel a Fidesz vadászni járó milliárdos elitjét segítik egy „ingyenkastélyhoz”. Az MSZP-s képviselő reményét fejezte ki, hogy az újabb javaslat mögé felzárkóznak majd a pártok, és “a DK egyedül puffoghat magában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik