Belföld

Törvénytelenül lövöldözik az olimpiai bajnok

igaly diána (igaly diána)
igaly diána (igaly diána)
Az ombudsmanok szerint nem is működhetne a budaörsi lőtér.

 

Törvénytelenül adta ki az illetékes hatóság a budaörsi lőtér üzemeltetési engedélyét. Ezt állapította meg az ombudsmani vizsgálat, amely Wittinghoff Tamás polgármester és a lőtér körüli lakosok közös panasza nyomán indult.

A hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatnak, illetve a több száz szomszédos telektulajdonosnak is lett volna beleszólása az engedélyezésbe, de őket az eljárásba be sem vonták. A lőtér természetvédelmi területen nem kaphatott volna engedélyt.

Az ombudsmanok felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál, felkérték, hogy semmisítse meg vagy változtassa meg a jogszabálysértően kiadott engedélyező határozatokat.

Bándi Gyulával, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével közös jelentésében Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa megállapította, az érintett lakosság egészséges környezethez való jogának korlátozása nem egy fontos társadalmi érdek, hanem szabadidős magántevékenység miatt sérül.

A Törökugratónál működő lőtér működése egyre többeknek vált elviselhetetlenné. 2006-ban úgy tűnt, megoldódik az áldatlan állapot, mindenki megelégedésére. Akkor az önkormányzat csaknem 10 millió forintot ajánlott fel a lőteret használó Igaly Diána volt olimpikonnak, hogy új helyet találjon.

Az ajánlatot az olimpikon előbb úgy tűnt, elfogadja, aztán mégis visszakozott, sőt, mint az ombudsmani vizsgálatnál kiderült, a lőteret rajta kívül többen is használták. Azt előzetes engedély nélkül bővítette, így ott a sörétes fegyverek mellett már golyós vadászfegyvereket is használhatnak.

Utólag ezt ugyan engedélyezték, de az önkormányzat szerint a lőtér egy vonatkozó BM-rendelet szerint természetvédelmi területen nem is működhetne. Ezt kötelező lett volna figyelembe venni, de az eljárásba még a környezetvédelmi szakhatóságot sem vonták be.

Az önkormányzat most abban bízik, hogy az ombudsmani jelentés után megszűnhet a sokak életét megkeserítő lövöldözés, a lőtér olyan helyre kerül, ahol nem zavarja a lakosság nyugalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik