Belföld

Megölte és megcsonkította anyját Hercegszántón – kilenc évet kapott

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt nem jogerősen 9 év börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a férfit, aki megölte az édesanyját még 2014 decemberében Hercegszántón. A vádlott személyiségzavaros, így beszámítási képessége nem teljes, ez csökkentette a büntetését.

A 31 éves férfi évek óta édesanyjával élt  Budapesten, Győrben, Baján, a gyilkosság idején pedig Hercegszántón, egy családi házban. Viselkedése 2011-ben egyre agresszívabbá vált,  hangokat hallott, emiatt 2012 tavasza óta pszichiátriai kezelés alatt állt. Együttélésük alatt a vádlott és az édesanyja között komolyabb viták nem voltak, bár a férfi időnként szülőjét hibáztatta amiatt, hogy elköltöztek a fővárosból. Hogy jobb anyagi körülmények között élhessenek, az asszony 2014 őszén egy hónapig Németországban dolgozott, majd decemberben két hétig egy tanfolyam miatt visszajött Budapestre. Ezalatt fia Hercegszántón maradt, ahol biztonsági őrként dolgozott.

A nő 2014. december közepén utazott vissza Hercegszántóra, ekkor tűnt fel neki, hogy gyermeke pszichés állapota romlott. Ezt elpanaszolta egy rokonának is, aki egy utcában lakott velük.

Gyilkos és áldozata december 21-én veszett össze, hogy mi miatt pattant ki a vita, nem tudni pontosan. A férfi először ököllel támadt: négyszer-ötször megütötte anyját, aki térdre esett. Ezután konyhakést ragadott, és megkéselte az asszonyt: összesen 25 szúrást ejtett a testén, a mellkasán, a hátán és a bal karján. Ebből 9 szívtájékon érte az asszonyt.  A nő ezután a padlóra rogyott, gyermeke pedig megcsonkította az arcát. “A vádlott cselekményét az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, brutalitással követte el” – áll a tájékoztatásban.A férfi behúzta a holttestet a szobába és megpróbálta elrejteni az ágy alatt. Nem sokkal később felhívta a 107-et, de végül csak annyit mondott a diszpécsernek, hogy téves hívás, majd letette a telefont. Ezután a lakásban maradt a holttesttel, a rokonok hiába keresték, nem beszélt velük, anyjával kapcsolatban pedig azt hazudta, hogy éppen alszik. Végül az egyik aggódó hozzátartozó értesítette a rendőrséget, a kiérkező egyenruhások pedig még aznap megtalálták az asszonyt.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A másodfokú tárgyalásig a férfi előzetesben marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik