McDonalds zacskó, magyar találmány (Array)
Belföld

McDonald’s: Csak átmenetileg vontunk ki milliárdokat Magyarországról

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 03. 16. 13:15

A McDonald’s továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt. A gyorsétteremlánc rövid levélben reagált a magyarországi kivonulásról szóló spekulációkra.

Az amerikai McDonald’s Corporation tulajdonosi döntése alapján a napokban több milliárd forintot vontak ki a világcég magyarországi érdekeltségéből. A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. törzstőkéjét 6,5 milliárd forintról 1 milliárdra szállította le a Hollandiában bejegyzett Golden Arches European Holdings B. V.

A 24.hu kedden az egyik, neve elhallgatását kérő partner információi alapján írt arról, hogy a tőkekivonást a gyorsétteremlánccal kapcsolatban álló hazai vállalkozások körében a magyar cég értékesítéséhez vezető út egyik első lépéseként értelmezték.

A McDonald’s csütörtöki levele viszont azt állítja, nem végleg ürítették ki a magyar kft.-t.

A cég magyarázata a történtekre:

A McDonald’s Corporation mint tulajdonos nemrég arról döntött, hogy 4 milliárd forintot kivon a hazai vállalat  tőketartalékából. Ezzel egyidejűleg, a hazai jogszabályoknak megfelelően a vállalat törzstőkéjét (jegyzett tőke) a tőketartalékból történő kivonás mértékével azonos arányban lecsökkentettük.  Ennek nyilvánosságra hozatala a Cégközlönyben a törvény által előírt módon megtörtént.

Fontos azonban, hogy mivel a kivonás a vállalat tőketartalékából történik, az intézkedés a törzstőkét csak átmenetileg érinti. A törzstőke összegét heteken belül újból visszaemeljük az eredeti mértékre.

A McDonald’s ugyanakkor egyértelműen nem cáfolja a kivonulásról szóló esetleges stratégiai terveket. A levélben csupán azt hangoztatják, hogy a McDonald’s továbbra is elkötelezett a hazai piacba, a munkatársakba és az éttermekbe eddig tett és a jövőben tervezett hosszú távú befektetések iránt, amelyekkel a cél az, hogy tovább ösztönözzék a növekedést és erősítsék a McDonald’s márkát Magyarországon.

Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években ugyan valóban nem terjeszkedett a hálózat, nem nyitottak új üzleteket, de több beruházást is véghez vittek: új dizájnnal újították meg az éttermeket, megtörtént a hálózat éttermeinek ISO minősítése, tavaly két alkalommal is bért emeltek, valamint megnyitották a cég első csirke mintagazdaságát.

Tagadhatatlan azonban, hogy a globális üzleti gondokkal küzdő McDonald’s sorozatban szabadul meg az európai országokban kiépített érdekeltségektől.

Tavaly adták el a romániai üzleteket. A vevő, a máltai Premier Capital holding az elmúlt években már eleve a térség legnagyobb McDonald’s felvásárlója volt. Honlapja szerint a franchise csoport már korábban bekebelezte az észt, a litván, a lett, a máltai és a görögországi üzlethálózatot.

Alig két hónapja, januárban jelentették be, hogy új gazdát találtak a skandináv hálózatoknak is. Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Dániában összesen 435 étterem működött, amelyeket egy brit vállalkozás vásárolt meg az amerikaiaktól 3.6 milliárd norvég koronáért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.