Peto-Intezet(1)(430x286)(1).jpg (pető intézet)
Belföld

Felmondtak a Pető Intézet konduktorai, mert felére csökkentenék szabadságukat és megdupláznák munkaidejüket

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 03. 16. 16:37

Hétből négy konduktor felmondott a Pető Intézetben, írja az Index. Ők koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőttekkel foglalkoztak az intézetben. A felnőtt ambulancián a Petőt felügyelő Kancellária adatai szerint 100-120 embert látnak el.

A felmondásuk oka a lap szerint az, hogy nem akarták aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, mert így a jelenleginél rosszabb feltételek mellett kellett volna dolgozniuk. Az új papíron már más lenne a megnevezésük, nem konduktor, hanem szakmai szolgáltató, szabadságukat 46-ról 21 napra csökkentenék, és a kötelezően bent töltött óraszámukat 22 óráról 40 órára növelnék.

Az egyik konduktor az Indexnek azt mondta,

100 ezer forinttal lenne kevesebb a fizetése az új rendszerben.

A Kancellária szerint azért kell módosítani a szerződéseket, mert óvodai és általános iskolai fejlesztéssel foglakozó kollégáikkal ellentétben a felnőttekkel foglalkozó konduktorok – bár eddig azok voltak – nem pedagógusok többé.

A lapnak egy beteg azt mondta, nem tudta, hogy a konduktorok elmentek és aggódik, hogyan folyik majd tovább a kezelése. A Kancellária viszont nem aggódik, azt írták,

a felnőttek ellátása megoldott, a távozó konduktorok megüresedett helyét részben azonnal sikerült pótolni, illetve további konduktorok felvétele folyamatban, így a szervezeti egység megfelelő erőforrással és változatlan tevékenységi körrel működik tovább.

Frissítés:

A Pető Intézet kancellárja szerint jogszabályi nem megfelelőség miatt kellett egyes dolgozókat átsorolni másik bértáblába, akik kevesebb fizetést nem kaphattak, mint addig.

Mihályi Máté az MTI-nek csütörtökön elmondta, a Pető Intézet állam általi átvételénél a mintegy 200 munkavállalóból 31 dolgozót rosszul soroltak be, ők nem a köznevelési részlegen dolgoznak, és a közalkalmazotti bértábla lett volna rájuk érvényes a pedagógusi helyett.

A hibás átsorolás miatt több megbeszélést is tartottak és jelezték a dolgozóknak, hogy nem jogszerű az állapot, így érvénytelen lesz azok szerződése, akikét nem módosítják úgy, hogy a pedagógus helyett a közalkalmazotti bértábla vonatkozzon rájuk.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az első tárgyaláson is garantálták, hogy az érintettek jövedelme nem fog csökkenni, sőt, adott esetben még emelkedhet is, egyeseknél 25 százalékos bérnövekedést is regisztráltak. A pedagógus és közalkalmazotti bértábla közti különbséget garantáltan kompenzálják, tehát törvény szerint jár a kiegészítés – tette hozzá.

Összesen hét dolgozó mondott fel, hat embert már pótoltak – közölte.

Mihályi Máté hozzátette: az intézetnél maradóknak nem nőtt a munkaideje. A konduktoroknak 4,4 nappal csökkent volna a szabadságuk, de erre kompenzációs javaslatot készítettek – jelentette ki.

Szabó Tímea független parlamenti  képviselő, a Párbeszéd társelnöke, a Facebookon csütörtök délelőtt azt írta, hogy “tovább folytatódik a konduktorok megalázása” a Pető Intézetben. Az ellenzéki politikus közlése szerint 10 konduktor hagyta el az intézetet, mert nem írta alá a “megalázó új szerződést”, amivel felére csökkent volna a fizetése, nőtt volna a munkaideje és pótszabadságát is elvesztette volna.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.