Belföld

Felmondtak a Pető Intézet konduktorai, mert felére csökkentenék szabadságukat és megdupláznák munkaidejüket

Pető Intézet (pető intézet)
Pető Intézet (pető intézet)

Hétből négy konduktor felmondott a Pető Intézetben, írja az Index. Ők koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőttekkel foglalkoztak az intézetben. A felnőtt ambulancián a Petőt felügyelő Kancellária adatai szerint 100-120 embert látnak el.

A felmondásuk oka a lap szerint az, hogy nem akarták aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, mert így a jelenleginél rosszabb feltételek mellett kellett volna dolgozniuk. Az új papíron már más lenne a megnevezésük, nem konduktor, hanem szakmai szolgáltató, szabadságukat 46-ról 21 napra csökkentenék, és a kötelezően bent töltött óraszámukat 22 óráról 40 órára növelnék.

Az egyik konduktor az Indexnek azt mondta,

100 ezer forinttal lenne kevesebb a fizetése az új rendszerben.

A Kancellária szerint azért kell módosítani a szerződéseket, mert óvodai és általános iskolai fejlesztéssel foglakozó kollégáikkal ellentétben a felnőttekkel foglalkozó konduktorok – bár eddig azok voltak – nem pedagógusok többé.

A lapnak egy beteg azt mondta, nem tudta, hogy a konduktorok elmentek és aggódik, hogyan folyik majd tovább a kezelése. A Kancellária viszont nem aggódik, azt írták,

a felnőttek ellátása megoldott, a távozó konduktorok megüresedett helyét részben azonnal sikerült pótolni, illetve további konduktorok felvétele folyamatban, így a szervezeti egység megfelelő erőforrással és változatlan tevékenységi körrel működik tovább.

Frissítés:

A Pető Intézet kancellárja szerint jogszabályi nem megfelelőség miatt kellett egyes dolgozókat átsorolni másik bértáblába, akik kevesebb fizetést nem kaphattak, mint addig.

Mihályi Máté az MTI-nek csütörtökön elmondta, a Pető Intézet állam általi átvételénél a mintegy 200 munkavállalóból 31 dolgozót rosszul soroltak be, ők nem a köznevelési részlegen dolgoznak, és a közalkalmazotti bértábla lett volna rájuk érvényes a pedagógusi helyett.

A hibás átsorolás miatt több megbeszélést is tartottak és jelezték a dolgozóknak, hogy nem jogszerű az állapot, így érvénytelen lesz azok szerződése, akikét nem módosítják úgy, hogy a pedagógus helyett a közalkalmazotti bértábla vonatkozzon rájuk.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az első tárgyaláson is garantálták, hogy az érintettek jövedelme nem fog csökkenni, sőt, adott esetben még emelkedhet is, egyeseknél 25 százalékos bérnövekedést is regisztráltak. A pedagógus és közalkalmazotti bértábla közti különbséget garantáltan kompenzálják, tehát törvény szerint jár a kiegészítés – tette hozzá.

Összesen hét dolgozó mondott fel, hat embert már pótoltak – közölte.

Mihályi Máté hozzátette: az intézetnél maradóknak nem nőtt a munkaideje. A konduktoroknak 4,4 nappal csökkent volna a szabadságuk, de erre kompenzációs javaslatot készítettek – jelentette ki.

Szabó Tímea független parlamenti  képviselő, a Párbeszéd társelnöke, a Facebookon csütörtök délelőtt azt írta, hogy “tovább folytatódik a konduktorok megalázása” a Pető Intézetben. Az ellenzéki politikus közlése szerint 10 konduktor hagyta el az intézetet, mert nem írta alá a “megalázó új szerződést”, amivel felére csökkent volna a fizetése, nőtt volna a munkaideje és pótszabadságát is elvesztette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik