Belföld

„Liberálisok üvöltése” – reagált a kormányszóvivő a New York Times cikkére

Kovács Zoltán szerint elefántcsonttoronyból bírálják a magyar menekültpolitikát.

Blogján reagált a magyar kormányszóvivő, Kovács Zoltán arra, hogy a New York Times szerkesztőségi véleménycikket írt arról, hogy meddig tűri az Európai Unió, hogy Orbán Viktor a menekültválságban nyíltan szembemegy az uniós értékekkel.

„Kedves New York Times szerkesztők, önök nem értik, igaz?” – teszi fel a kérdést angol nyelvű írásának címében Kovács.

Úgy értik, hogy mely ponton lesz bátorsága az uniónak lépéseket tenni a magyar kormány ellen azért, mert megvédi a schengeni övezet külső határát?

Kovács szerint erre nem kerül sor, mert az EU is látja, hogy ez saját érdekében történik. „Hallani fogjuk a liberális kritizálók szokásos üvöltését, de amikor a józan ész érvényesül, az európaiak megértik, hogy a határvédelem elsőbbséget élvez” – írja a kormányszóvivő. Úgy véli, „a migránsok, akik illegálisan próbálnak áttörni a határon”, tisztában vannak azzal, hogy a schengeni övezetben szabad mozgásuk van, ezért nem állnak meg az első biztonságos országban.

A Times szerkesztői New York-i elefántcsonttornyukban azt állítják, hogy a miniszterelnök palira veszi Európát. Sajnos a migránsok – bizonyosan nem mind, de sokan – kijátsszák az európai rendszert

– vélekedik Kovács, hozzátéve, ezért változtatták meg úgy a törvényeket, hogy a „migránsok” ne mozoghassanak az állampolgárokhoz hasonlóan szabadon.

Írásában a kormányszóvivő biztosítja Ausztriát és Németországot, hogy nem ismétlődnek meg a 2015-ös események.

Schengen mellett a másik szó, amit sosem fognak hallani a New York Timestól és a fajtájuktól, a terrorizmus. Igen, ez politikailag inkorrekt, de a ma valósága

– írja. Szerinte aki a közbiztonságot és a terrorizmust említi a menekültválság kapcsán, azt megbélyegzik, felróják neki, hogy néhányak bűnéért egy egész csoportot ítél el. Kovács úgy látja, ez sajnálatos, de a magyar kormány nem fog bocsánatot kérni azért, mert a biztonságot helyezi előtérbe.

Orbán Viktor múlt keddi beszéde is visszaköszön Kovács szavaiból, amikor azt írja, hogy „könnyű meghatódni az emberi jogi handabandától”, amikor szerkesztőségi véleménycikkeket vetnek papírra egy manhattani irodában. „Mi viszont egy kormányt működtetünk, amely felelős az állampolgáraink, és Európa állampolgárainak biztonságáért a válság frontvonalában, és máshogy látjuk ezt a küzdelmet” – zárja az írást.

A Times cikkében szóba hozták azt is, hogy az elmúlt napokban felmerült, hogy a magyar hatóságok súlyosan bántalmazhattak menedékkérőket, és az amerikai külügyminisztérium is az egyik legfőbb emberi jogi problémaként említette a menedékkérőkkel szembeni magyarországi bánásmódot. Kovács erre válaszcikkében nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik