Belföld

Bokros: Orbán az orosz sereg nélkül is szolgálja Putyint

bokros lajos (Array)
bokros lajos (Array)
Szerinte mindenkinek össze kell fognia az "idegengyűlölő, fajgyűlölő, kirekesztő" önkényuralom ellen.

Bokros Lajos pécsi ünnepi beszéde elején felvázolta, mi történt volna, ha 1848. március 15-én a Pilvax kávéházban, ha a márciusi ifjak nem teszik félre ellentéteiket, nem fognak össze. Utána viszont jelezte, nem akarja elviccelni egyik legfontosabb, legszebb nemzeti ünnepünket, mert tiszteletet érdemelnek a márciusi ifjak, mert

(bár tényleg voltak köztük ellentétek), képesek voltak mindent feláldozni az egyetlen, a legfontosabb cél, az önkényuralom megdöntése érdekében. Minden márciusi 15-ei megemlékezésnek van valamilyen üzenete a pillanatnak. Van, amikor kevésbé, van, amikor fájóan időszerű ez az üzenet.

A Modern Magyarország Mozgalom elnöke szerint ma időszerű és annyira fájó az üzenet, hogy üvölteni kellene, mert 1848 nem csak Buda és Pest forradalma volt, hiszen a 12 pontot március 17-én hajón vitték Mohácsra, másnap Pécsett már nagygyűlés volt és elindultak az első pécsi, rendszeresen megjelenő újságok.

 

Manapság kevés szó esik a magyar vidékről. Pedig Pécsett ma is történnek érdekes dolgok. Ma, ha nem is hajóval jutna el a 12 pont a megyébe, de a helyi sajtó nemigen hozná le. Budapesten még csak-csak akad néhány nem kormánypárti lap vagy hírportál, Pécsett lassan egy sem. Gondoltuk volna bármikor, hogy az Önök egykori újságját, a magyar újságírás egyik legjobb, ha nem a legjobb vidéki napilapját egy felcsúti gázszerelő fogja majd kiadni?

Bokros Lajos szerint nyilván senki sem gondolta, hogy egyszer majd Mészáros Lőrinc dönti el, mi kerülhet az összes vidéki napilapba?

A vidéki Magyarország csaknem minden újságját ma már Orbán Viktor írja. Magyarországon ma nincs sajtószabadság. Magyarországon ma nincs szabadság. Nem kell behívni Miklós cár hadseregét. Hiszen a magyar miniszterelnök Putyin hűséges helytartója és szolgája. Tökéletes az orosz függés és kiszolgáltatottság. A rezsim félelmében fél évszázadra titkosította a paksi szerződést. Ma Magyarországon idegengyűlölő, fajgyűlölő, kirekesztő, a nép méltóságát sárba tipró önkényuralom van. Önkényuralom, amelyik ellopta jövőnket, gazdasági és társadalmi felemelkedésünk, európai felzárkózásunk esélyét. Amelyik azt hazudja, hogy Magyarország jobban teljesít, erősödik, miközben egyre inkább leszakad. Orbán-rendszere 7 év alatt akkora kárt okozott, hogy emberöltő kell majd a romok eltüntetéséhez és az ország helyreállításához.

Bokros szerint nyilván nem hagyhatjuk még évekig ezt, nem nézhetjük, hogy tesznek tönkre és lopnak el mindent. A Modern Magyarország Mozgalom biztosan nem ezt akarja, és elnöke szerint nemcsak a baloldal pártjai, vagy a Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Momentum mond erre nemet, hanem az egyszerű polgárok is.

Többen vagyunk, de nem vagyunk együtt. És ha nem vagyunk együtt, akkor a több is kevesebb. Március 15. üzenete a nemzeti összefogás. A demokratikus erők teljes körű és feltétel nélküli együttműködése, szövetsége. Unalomig szajkóztuk már. De muszáj újra meg újra kimondani.

Bármily vonzó is sokaknak a baloldali ígérethalmaz, vagy a bal- és jobboldalt egyaránt elutasító fiatalság – külön-külön nem lehet legyőzni Orbán gyalázatos rendszerét.

Szerinte az egyetlen járható út, ha mindenki (új és a régi ellenzéki pártok és civilek) összekapaszkodik. 2018-ban 500 nap kell ahhoz, hogy “ezt az aljas és tolvaj bagázst” kitöröljék a magyar történelem lapjairól ”

Utána újra szabadon voksolhatna mindenki – humorra, lendületre, baloldalra, piacpárti szabadságra

vagy – ha valakinek ez az ízlése – akkor a jobboldalinak hazudott, nacionalista-populista önkényuralomra”. Ha nem érti meg mindenki, minden egyes, valóban Orbán bukását kívánó politikai szereplő, hogy nincs más út, akkor végünk. Akkor elbuktunk. Anélkül, hogy legalább megpróbáltuk volna.

Bokros felhívott minden, a haza üdvéért, felemelkedéséért személyes áldozatra hajlandó állampolgárt, hogy üvöltve követelje a demokratikus ellenzék lehető legszélesebb szövetségét, együttműködését, mert ez az utolsó esély.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik