Belföld

Visszakérte az adóját, megbüntették, perli az államot

Adohivatal(210x140).jpg (adóhivatal, nav, nemzeti adó- és vámhivatal, )
Adohivatal(210x140).jpg (adóhivatal, nav, nemzeti adó- és vámhivatal, )
A Transparency International Magyarország jogi segítséget nyújt Szentesi Kálmánnak.

Szentesi Kálmán besokallt a közpénzek államilag támogatott lenyúlása miatt, szerinte az állam nem jól használta fel befizetett adóforintjait, ezért a pénzt visszakérte a NAV-tól, amely viszont megbüntette.

A Transparency International Magyarország (TI) most melléállt, mondván, hiába fulladt kudarcba az akciója, nem az ő adómoráljával van gond, hiszen ő a közteherviselést támogatja, csak azt nem fogadja el, hogy adója, az állam közreműködésével, elveszíti a közpénzjellegét.

A korrupcióellenes civil szervezet – visszaidézve Szentesi Kálmán történetét – emlékeztet rá, hogy a jövedelemadóként, egészségügyi és nyugdíjjárulékként befizetett pénz visszakérése után, jött is adóhatóság bírság, “jogosulatlan adó visszaigénylés miatt” 408 ezer forintról.

Bármely tisztességes polgár alappal gondolhatja azt, hogy minden a legnagyobb rendben történt. Szentesi Kálmán meg akarta rövidíteni az államot, amiért büntetés jár. Hála a NAV szemfüles revizorainak, tette lelepleződött, így nemhogy nem sikerült lopnia, de a végén még ő járt pórul. Az adóhatóság is joggal vélheti, hogy törvényesen járt el, hiszen adóhiányt észlelt, ezért adóbírságot kellett kirónia.

A TI szerint azonban nem történt adócsalás, lopás, csak egy adózó kifejezésre juttatta, hogy elege van a mindent elborító korrupcióból, abból, hogy az állam részben az ő adójából gazdagítja közpénzekkel az oligarchákat. Ez csak a kormány korrupció iránti engedékenységével szemben megfogalmazott kritika volt, hiszen Szentesi “igazi álomadócsalóként” maga tárta fel az adóhatóságnál, mire készül, hogy visszaszerezni remélt adóját közfeladatokra költse az állam.

 

A TI szerint Szentesi Kálmán csak véleményt nyilvánított akciójával a hatalomról, ami olyan alapjog,

amit az Alaptörvény is elismer és védeni rendel. Márpedig az állam senkit nem bírságolhat meg azért, mert gyakorolja az alapvető jogait. Szentesi Kálmán esetében nemcsak indokolatlan volt a bírságolás, de szükségtelen is, hiszen az adóbevételekben nem keletkezett kár.

A NAV kiemelt felelősséggel tartozik az adóbevételek biztosításáért, de egy szimbolikus ügyben bírság nélkül is célt ért volna, de a félmilliós büntetés csak a kezdet volt, hiszen az adóhatóság időközben elrendelte Szentesi korábbi adóbevallásának rendkívüli vizsgálatát is.

Jobb, ha kétszer is meggondolja a polgár, mielőtt felemeli a szavát a csalások ellen, mert Szentesi Kálmánhoz hasonlóan hivatali packázás lesz az osztályrésze.

A Transparency International Magyarország szerint az adóhatóság sértette meg a törvényeket, mert valós indok nélkül rótt ki aránytalanul súlyos bírságot. A civil szervezet ezért bírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik