Adohivatal(430x286).jpg (adóhivatal, nav, nemzeti adó- és vámhivatal, )
Belföld

Visszakérte az adóját, megbüntették, perli az államot

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 14. 10:06

A Transparency International Magyarország jogi segítséget nyújt Szentesi Kálmánnak.

Szentesi Kálmán besokallt a közpénzek államilag támogatott lenyúlása miatt, szerinte az állam nem jól használta fel befizetett adóforintjait, ezért a pénzt visszakérte a NAV-tól, amely viszont megbüntette.

A Transparency International Magyarország (TI) most melléállt, mondván, hiába fulladt kudarcba az akciója, nem az ő adómoráljával van gond, hiszen ő a közteherviselést támogatja, csak azt nem fogadja el, hogy adója, az állam közreműködésével, elveszíti a közpénzjellegét.

A korrupcióellenes civil szervezet – visszaidézve Szentesi Kálmán történetét – emlékeztet rá, hogy a jövedelemadóként, egészségügyi és nyugdíjjárulékként befizetett pénz visszakérése után, jött is adóhatóság bírság, “jogosulatlan adó visszaigénylés miatt” 408 ezer forintról.

Bármely tisztességes polgár alappal gondolhatja azt, hogy minden a legnagyobb rendben történt. Szentesi Kálmán meg akarta rövidíteni az államot, amiért büntetés jár. Hála a NAV szemfüles revizorainak, tette lelepleződött, így nemhogy nem sikerült lopnia, de a végén még ő járt pórul. Az adóhatóság is joggal vélheti, hogy törvényesen járt el, hiszen adóhiányt észlelt, ezért adóbírságot kellett kirónia.

A TI szerint azonban nem történt adócsalás, lopás, csak egy adózó kifejezésre juttatta, hogy elege van a mindent elborító korrupcióból, abból, hogy az állam részben az ő adójából gazdagítja közpénzekkel az oligarchákat. Ez csak a kormány korrupció iránti engedékenységével szemben megfogalmazott kritika volt, hiszen Szentesi “igazi álomadócsalóként” maga tárta fel az adóhatóságnál, mire készül, hogy visszaszerezni remélt adóját közfeladatokra költse az állam.

 

A TI szerint Szentesi Kálmán csak véleményt nyilvánított akciójával a hatalomról, ami olyan alapjog,

amit az Alaptörvény is elismer és védeni rendel. Márpedig az állam senkit nem bírságolhat meg azért, mert gyakorolja az alapvető jogait. Szentesi Kálmán esetében nemcsak indokolatlan volt a bírságolás, de szükségtelen is, hiszen az adóbevételekben nem keletkezett kár.

A NAV kiemelt felelősséggel tartozik az adóbevételek biztosításáért, de egy szimbolikus ügyben bírság nélkül is célt ért volna, de a félmilliós büntetés csak a kezdet volt, hiszen az adóhatóság időközben elrendelte Szentesi korábbi adóbevallásának rendkívüli vizsgálatát is.

Jobb, ha kétszer is meggondolja a polgár, mielőtt felemeli a szavát a csalások ellen, mert Szentesi Kálmánhoz hasonlóan hivatali packázás lesz az osztályrésze.

A Transparency International Magyarország szerint az adóhatóság sértette meg a törvényeket, mert valós indok nélkül rótt ki aránytalanul súlyos bírságot. A civil szervezet ezért bírósághoz fordult.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.