Belföld

Nem tanítják majd írni-olvasni a gyerekeket az új alaposztályban

A kormány által bevezetni kívánt plusz egy általános iskolai évfolyam a gyerekek alapkészségeit fejleszti, azok elsajátítására fókuszál, ami ahhoz szükséges, hogy hatékonyabban tudja a gyerek elkezdeni az első osztályt

– erről az oktatási államtitkár beszélt a Magyar Időknek adott interjúban.

Palkovics László azt mondta, azért van szükség plusz egy évfolyamra az óvoda és az iskola között, mert az oktatási ciklusoknak egymásra kellene épülniük az óvodától az egyetemig, így sokkal hatékonyabb lenne a rendszer. Jelenleg azonban nem ez a jellemző, gyakorlatilag minden elölről kezdődik minden ciklus elején.

A tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból – ez lenne a kilencedik osztály – és négy év alsó tagozatból állna. Az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át az alaposztály, ami nagyban segítené az egymásra épülést – fejtette ki Palkovics László. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem a nagycsoport megismétlése.

Az alaposztályban még nem írni, olvasni tanítják a gyerekeket, de mindent megtesznek azért, hogy az írás és olvasás elsajátításához minél felkészültebbek legyenek. Az államtitkár megemlítette, hogy ezt a rávezetést már az a pedagógus teszi, aki majd írni és olvasni tanítja őket. Az óvodai képzést is át kell tekinteni, hogy kell-e változtatni rajta – tette hozzá.

Nem szeretnék azt sem, hogy a jobb képességű gyerekek “átugorhassák” az alaposztályt, Palkovics László szerint a cél az, hogy az osztály együtt haladjon, az osztályon belüli különbségeket pedig a tanítók feladata kezelni. Az összes modern iskolarendszerben – például finnben is – az osztályon belül kezelik a különbségeket. A tanítókat továbbképzéssel készítik fel az új feladatra – mondta.

Az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatos egyeztetéseket április közepére szeretnék lezárni, a tényleges kidolgozás, az új nemzeti alaptanterv megírása szeptemberig tart. Ezt követi a társadalmi egyeztetés, amelyet az év végéig a kormány elé szeretnének vinni – vázolta Palkovics László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik