Belföld

Elszakadt a cérna a körzet nélküli háziorvosoknál, a AB-hez és Strasbourghoz fordulnak

haziorvos(210x140).jpg (Array)
haziorvos(210x140).jpg (Array)
Az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok a finanszírozási különbségek megszüntetése érdekében - tájékoztatta a tek nélküli orvosokat képviselő Józsa Terézia az MTI-t.

Kifejtette: a körzet nélküli háziorvosok évek óta kimaradtak a finanszírozás emeléséből, és hangsúlyozta, hogy a teljesítményüket nem követő, így aránytalanul alacsony közfinanszírozásuk súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét. A nagy létszámú beteget ellátó körzet nélküli szolgáltatókat számításaik szerint

éves szinten 6-8 millió forintos kár éri, így évek óta nincs pénzük béremelésre, a praxisok fejlesztésére, a betegek ellátása pedig veszélybe került.

A finanszírozás érdekében a körzet nélküli orvosok az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is intézkedéseket sürgettek a finanszírozás rendezésére. Mivel felvetésükre 2016 végéig nem kaptak választ, a szerintük diszkrimináló jogi környezet felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól, valamint kártérítési igényt feltételezve beadványt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához – mondta.

Kimaradtak a finanszírozás emeléséből

Józsa Terézia hangsúlyozta, az alapellátásban jelentős szerepet vállaló, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokkal teljes mértékben azonos szolgáltatást nyújtó, körzet nélküli háziorvosok praxisai évek óta kimaradnak a finanszírozás emeléséből. Esetükben nemcsak nem emelték az ugyanazon közfeladat elvégzéséért járó juttatásokat, hanem az utóbbi tíz évben teljesítményükkel arányos finanszírozási tételeket vettek el tőlük – jegyezte meg.

Egyre több jelentős beteglétszámot ellátó, magas szintű szolgáltatást nyújtó tek nélküli háziorvos, illetve szolgáltató kénytelen felhagyni tevékenységével – hangsúlyozta. Józsa Terézia megjegyezte, hogy működőképességük fenntartása a lakosság egészségi állapotának javítását, a színvonalasabb betegellátást eredményezi, miközben csökkenti a területi ellátási kötelezettségen alapuló rendszerben dolgozó, többségében idős háziorvos egyre növekvő leterheltségét.

Negyedmillió beteg ellátásáért felelősek

A tek nélküli háziorvosok feladatai teljes mértékben megegyeznek a többi háziorvoséval, a különbség mindössze annyi, hogy a körzeti orvosok egy adott terület kötelező ellátására szerződnek az önkormányzatokkal, a lakcímkártya alapján területükre igazolhatóan bejelentett betegek praxisba vételét nem tagadhatják meg. Ennek fejében több-kevesebb segítséget vagy kedvezményt is kapnak az önkormányzatoktól a praxis fenntartásához. Ezzel szemben a tek nélküli háziorvosok ellátási területe nincs meghatározva, a hozzájuk történő bejelentkezés bizalmi alapon, a betegek szabad orvosválasztásán alapul.

Magyarországon mintegy 250 tek nélküli háziorvos működik, és mintegy negyedmillió beteg ellátásáért felelősek. Egy részük speciális intézményekben (rendvédelmi szervek, adó- és vámhivatal, katasztrófavédelem) dolgozik, többségük azonban jelentős anyagi befektetés árán minden állami és önkormányzati segítség nélkül kialakított, úgynevezett gyűjtött kártyás praxist működtet – ismertette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik