Belföld

Testi-lelki betegségektől szenvednek, éhségsztrájkolnak a menekültek Békéscsabán

Nem látnak más kiutat, az éhségsztrájk eszközéhez nyúlnak a békéscsabai menekülttáborba zárt menedékkérők – írja a hvg.hu. A menedékkérők és szóvivőjük a laphoz eljuttatott nyilatkozatukban arról írnak, hogy testi és lelki betegségektől szenvednek, többen az öngyilkosság elkövetését fontolgatják. Ma kezdődő éhségsztrájkjukkal el akarják érni, hogy a külföldi sajtó is írjon róluk, és kiszabadulhassanak. Szavaik szerint több keresztény is szenved a táborban. A lapnak több, menekültekkel foglalkozó szervezet is megerősítette az éhségsztrájk hírét.

A menekültek megállapításaikat pontokba szedték:

  1. Menekültek vagyunk, nem bűnözők. A háború és halál elől menekültünk el országainkból, de megdöbbenésünkre zárt táborba kerültünk. Hat hónapja vagyunk itt, és nem tudjuk, mi lesz velünk.
  2. Ha a magyar kormány nem akar egy menekültet sem, miért tartóztatja le őket? Miért kényszeríti őket, hogy beadják a menedékkérelmet, aztán a rácsok mögött hagyja őket.
  3. A menedékkérők többsége testi vagy lelki betegségektől szenvednek, van, akinek beavatkozásra volna szüksége, és van, aki a lelkiállapota miatt az öngyilkosság gondolatáig jutott. Az orvosok mindezt tudják a táborban, de megelégednek azzal, hogy nyugtatókat, altatókat adnak nekik.
  4. Ez a rossz terápia azt okozza, hogy az erőszak és az lelki betegségek általánosak lesznek, és a menekülteknek életük végéig érezteti hatását.
  5. Nem szeretjük a háborút, problémákat, a békét és az emberi jogokat kedveljük. Ezért hagytuk el országunkat, és jöttünk ide az Önök országába, de az Önök kormánya lábbal tiporja az emberi jogokat, és pszichológiai háborút visel a menekültek ellen.
  6. Biztonságért és stabilitásért jöttünk ebbe az országba. De a magyar kormány börtönbe zárt minket ártatlanul, és a döntéseiből semmi jó nem származik a menekülteknek.

Ezzel az ülősztrájkkal a menekülteknek az a célja, hogy a világ meghallja hangjukat, és megszabadítsa őket ettől az igazságtalanságtól.

Kiemelt képünk illusztráció egy éhségsztrájkot folytató migráns alszik a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik