Belföld

Orbán lehet akárki, Áder mögött a többség

Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Az Országgyűlés dönt, de a magyarok 54 százaléka is támogatja a jelenlegi államfő újraválasztását.

Az Országgyűlés két jelölt közül választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja. A Nézőpont Intézet adatai szerint a magyarok 54 százaléka szerint előnyös lenne az országnak Áder János újraválasztása, Majtényi Lászlóról 14 százalék gondolja ezt. A kérdésre 32 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. Az Áder Jánost államfőként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 56 százaléka) csaknem háromnegyede (73 százalék) elégedett a köztársasági elnökkel. Ezen a bázison az őt ismerő Jobbik-szimpatizánsok 78, az MSZP-szimpatizánsok 65 és a Demokratikus Koalíció (DK)-szimpatizánsok 42 százaléka is így vélekedik.

Ki ismeri Ádert?

A Nézőpont ebből arra következtet, hogy államfői szerepfelfogása egyértelműen szimpatikus a magyaroknak, az elmúlt öt évben pártpolitika feletti politikai szereplővé vált, ami a legfőbb elvárás a mindenkori köztársasági elnökkel szemben. A parlamenti többséget birtokló Fidesz-KDNP-frakciószövetség részéről “a lehető legjobb döntés volt, hogy egyhangúlag támogatta Áder János újbóli jelölését” – írja a Nézőpont, amely szerint hiába sikerült a balliberális pártoknak konszenzust kialakítaniuk Majtényi személyében, “a baloldali szimpatizánsok relatív többsége is Ádert tartja a jobb jelöltnek”. Csak a DK támogatói között kerültek relatív többségbe (46 százalék) azok, akik szerint Majtényi jobb elnöke lenne az országnak. Majtényi “nemhogy pártok felett álló, nemzetegyesítő jelöltté nem vált, de még az őt jelölő politikai erők szimpatizánsait sem tudta maga mögé állítani”.

“Elnöki küldetés”

A Nézőpont szerint 2012. május 10-i beiktatása óta “klasszikus államfői szerepfelfogást” töltött be Áder János, aki “nem konkrét programpontokat, hanem egy úgynevezett elnöki küldetést hajtott végre”, amelynek legfontosabb eleme a teljesítmény megbecsülése és a környezetvédelem volt. Az ökológiai gondok ügye a hagyományos pártpolitikai szempontok fölött áll, így annak képviselete tökéletesen illeszkedik az államfők klasszikus szerepéhez. Áder a törvények vizsgálatánál mindig azt vette szemügyre, hogy a normaszöveg megfelel-e az alkotmányossági követelményeknek, így “ha kellett, a kormánypárti többséggel szemben is használta eszközeit”. A korábbi államfők közül Göncz Árpád kétszer, Mádl Ferenc hatszor, Sólyom László 31-szer alkalmazott politikai vétót. Áder János 28 esetben küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek. Göncz Árpád két elnöki ciklusa alatt nyolcszor fordult az Alkotmánybírósághoz, Mádl Ferenc 13-szor, Sólyom László 17-szer, Áder János pedig ötször.

Kósa: Áder „képes”nem a Fideszt képviselni

Az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában Kósa Lajos azt mondta: számára kiderült, hogy Majtényi László Soros György jelöltje, akit a baloldal támogat, és az is egyértelmű, hogy a Jobbik Simicska családja által befolyásolt szervezet. Tehát szerinte nyilvánvaló, hogy

mindenkinek megvan a gazdája,

és az is, hogy ebben a mezőnyben a Fidesz az egyetlen, amely önmaga ura. A Fidesz frakcióvezetője talán legtalányosabb mondata az volt, amikor azt állította, hogy

Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az Alkotmány és a demokrácia elvei előírnak.

Orbán: lehetek én akárki, Áder a főnök

Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, lehetek én akárki, a főnök az Áder – magyarázta Orbán Viktor 2011 nyarán kamera előtt, miért kell a “Janó” hívására elköszönnie Michelisz Norbert autóversenyzőtől, akinek autóját a Parlament parkolójában tekintette meg. A Tv2 vágatlan felvételén a kormányfő a sportolónak arról beszélt, hogy mennie kell, mert Áder meglincseli. „Nem olyan kedves ember, mint maga.”

Akkor ki a főnök? – kérdezett vissza az autóversenyző, mire Orbán azt felelte: “az Áder a főnök” (…) “Tudja, miért van ez? Mert együtt jártunk egyetemre és akkor mi melóztunk végig az egyetem alatt, hogy legyen pénzünk… mindenfajta istállókban, meg csirkéket pakoltunk. És ő volt a munkafőnök, a brigadéros. És aki a brigadéros, az élete végéig ő a főnök. Lehetek én akárki, a főnök az Áder. Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, ennek ez a rendje.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik