Belföld

Milliárdokat visz el a 3-as metró felújítása, de nem lesz minden megállóban lift

Ha valaha elindul majd a 3-as metróvonal felújítása, az arra tervezett 137,5 milliárd forintból nem tudják megoldani az összes megálló akadálymentesítését – számolt be a Magyar Nemzet.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a lapnak elmondta: több állomáson a felvonók kialakítása fizikai akadályokba ütközik. A Magyar Nemzet úgy tudja, ilyen például a Ferenciek tere.

A Műegyetem szakemberei kidolgoztak egy olyan szállítóeszközt, amely a kerekesszékesek közlekedését oldja meg. A berendezést a mozgólépcsőhöz lehet csatlakoztatni, s így megvalósulhat az akadálymentesítés, igaz, a használathoz külső segítség kell

– mondta Bolla Tibor, aki szerint az is gondot okoz, hogy a mozgáskorlátozottak érdekképviseletei elutasítják ezt a megoldást. Hozzátette: ahol lehet, ott mindenütt lesz lift, reményeik szerint ezekre lesz forrás a metrófelújításra meghatározott 137,5 milliárdból.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke megerősítette, hogy számukra elfogadhatatlan minden olyan megoldás, ami kizárja, hogy bárki önállóan és méltóságteljesen használhasson bármilyen eszközt. Ráadásul ez a megoldás nem jó sem a babakocsisoknak, sem a nehezen járó időseknek – mondta a MEOSZ elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik