Belföld

Tarlós István nem lesz harmadszor is főpolgármester?

Tarlós István 2010-ben váltotta Demszky Gábort a főpolgármesteri székben, utána pedig 2014-ben újra őt választották meg a város vezetőjének.

Azt tudom magának mondani, hogyha szigorúan vesszük, már 2014-ben sem kapaszkodtam két kézzel ezért a székért, és pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy pályáznék

– mondta Tarlós a harmadik ciklusát érintően az ATV​ Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

Most ha valaki azt kérdezné, hogy merjen-e fogadni arra, hogy indulok ezért a pozícióért, azt mondanám, hogy jelentős tétet ne tegyen rá

– tette hozzá.

A műsor témái között szóba került, hogy Budapesten egyes helyeken autóval történő szabálytalan kanyarodás miatt kamerák felvételei alapján ötvenezer forintos közigazgatási bírságot szabnak ki sok esetben. A főpolgármester ennek kapcsán azt mondta:

számtalan alkalommal előfordul, hogy senki nem szól semmit, aztán hetek múlva, csak a kamera alapján kiküldenek egy büntetést. Ez teljesen szabálytalan, jogszerűtlen

– jelentette ki. Hozzátette: ezt semmi szín alatt nem támogatja.

A riporter emlékeztette a főpolgármestert arra, hogy az olimpiával kapcsolatos népszavazási kezdeményezés kapcsán az összegyűjtött aláírások leadása előtti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, elzárkózik attól, hogy egy népakaratot kijátszanak, később pedig az olimpiai pályázat visszavonásáról döntöttek. Tarlós István határozottan cáfolta, hogy ez a népakarat kijátszása lett volna, jelezve: a kérdés arra vonatkozott, hogy előfordulhat-e a számlálás lassítása, vagy, hogy a népszavazást időpontját szándékosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezőről szóló döntése után írják ki.

Erre mondtam, hogy ilyeneket nem fogunk csinálni

– szögezte le a politikus.

Tarlós István szerint az aláírásgyűjtéskor feltett kérdés alapján – amely arra vonatkozott, hogy az aláíró egyetért-e azzal, hogy Budapest vonja vissza az olimpiai pályázatát – a népszavazási kezdeményezést csak az írta alá, akik azt akarja, hogy ne legyen olimpia Budapesten.

A most 68 éves Tarlós István 2006-ig a III. kerület polgármestere volt, 2006 októberétől a Fővárosi Közgyűlés tagja és ott a Fidesz-frakció vezetője, valamint a fővárosi Fidesz-KNDP frakciószövetség elnöke. Először 2006-ban indult a főpolgármesteri székért, akkor viszont alulmaradt a tisztséget 1990 óta betöltő Demszky Gáborral szemben. 2010. október 3-a óta Budapest vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik