Belföld

Der Spiegel: A legélesebb fegyverrel kell fellépni Orbán ellen

A német hírmagazin kommentárban foglalkozott Magyarországgal a szombaton megjelent számában.

A Rossz példakép című írásában Juliane von Mittelstaedt az ideiglenes műszaki határzár kiépítésével és bővítésével, illetve a jogi határzár szigorításával kapcsolatban kiemelte: mindez a megsértését jelenti a humanitásnak, amely nemrég még Európa alapértékének számított.

Mindegy, hogy csupán 536 regisztrált menedékkérő van Magyarországon, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt adja elő, hogy milliók ólálkodnak még Törökországban és a Balkánon, és ezt nem csak sok magyar hiszi el neki, a félelem Nyugat-Európa liberális társadalmait is elérte.

Magyarország így sajnos példaképpé vált a menekültpolitikában, és Orbánt, aki nemrég még számkivetett volt, a bajor CSU most ünnepli, és az európai szélsőjobb csodálja.

Való igaz, hogy Orbán hozzájárult a balkáni útvonal lezárásához, ami Németországnak is használt, de a magyar kormányfő célja az állításával szemben nem az uniós jog érvényesítése, valódi célja a nulla migráció, motivációja idegenellenes, stratégiája az eszkaláció

– írta a Der Spiegel szerzője, kiemelve, hogy Európának nem Orbántól kell várnia, hogy védelmet nyújtson, mert Magyarországon a menedékjogot de facto megszüntették, a migránsokkal szembeni fellépést brutálissá tették, és elindult az európai értékek veszélyes eróziója.

Az EU-nak ezért a rendelkezésére álló legélesebb fegyverrel kell fellépnie Orbán ellen, jelesül a jövőbeni EU-s támogatások megállításával, különben mindannyian Orbánná válunk

– tette hozzá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik