Belföld

Necces lesz, átengedik-e az LMP Paks 2-kérdését

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 10. 15:25

Egy alkotmányjogász szerint nemzetközi szerződés szabályozza az erőműbővítést, ezért nem lesz egyszerű megfelelő kérdést feltenni. Érdemes lehet az atomenergia felől közelíteni.
Korábban a témában:

Egyszer már elutasított a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy olyan népszavazási kérdést, ami nemzetközi szerződésről szólt volna, így a paksi bővítés esetén sem lehet ez másképp – magyarázta a helyzetet Lövétei István alkotmányjogász az InfoRádiónak pénteken. Lövétei szerint

önmagában az, hogy legyen-e paksi bővítés vagy ne, lehetne népszavazás kérdésének a tárgya. Az alaptörvény szabályai szerint azonban mégsem lehet népszavazás tárgya, mivel eszerint nemzetközi szerződés tárgyában nem lehet népszavazást lefolytatni.

Persze mindez a kérdés feltevésétől is függ, amivel az LMP próbálkozik. Újfajta kérdésfeltevés esetén az NVB-nek is újfajta választ és érvrendszert kell válaszul adnia. Ha már népszavazás, Lövétei a tavalyi kvótanépszavazásról is beszélt, ami nem volt jogszerű szerinte. A magyarázat egyszerű: magyar népszavazás nem kötheti az uniót, hogy mit tegyen, csak olyan témára vonatkozhat, ami az Országgyűlés hatásköre.

Ezért ez jogilag semmiképpen sem volt egy igazi népszavazás. Ez semmi más nem volt, mint népszavazás módjára lefolytatott közvélemény-kutatás. Fel sem merül az érvényesség kérdése.

No, de menjünk vissza Paks 2 kérdésére: milyen kérdésfeltevés torpedózhatná meg Paks 2-t. Például az, ha a nukleáris energia hazai tiltásáról akarnak valakik népszavazást rendezni. Lövétei példának a majdnem elkészült ausztriai zwentendorfi erőművet hozta fel, amit üzembe helyezés előtt egy nappal állítottak le, miután egy népszavazás megbuktatta a projektet. Lövétei valamiért hozzátette:

Ám ez tartalmilag mégis azt jelenti, hogy nemzetközi szerződésbe ütközik a népszavazás, tehát szerintem ilyet nem lehet csinálni.

Jávor is leadta kérdését

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője is leadta saját kérdését a Nemzeti Választási Irodában a megújuló energiaforrásokról és az energiahatékonyságról. Jávor a múlt héten bemutatott egy olyan stratégiát is a közlemény szerint, ami fölöslegessé teszi Paks 2 megépítését. Szerinte a szél-, nap-, geotermikus és biomassza-energia bevonásával működne Paks kiváltása. A Párbeszéd szerint nem lehet akadálya a nemzetközi szerződésre való hivatkozásnak a népszavazás kiírására, ami eleve a parlament hatáskörébe tartozó dolgot érint.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.