Belföld

Már a bitcoin lefoglalására is gondolt a kormány

A bitcoinban és más virtuális valutában elhelyezett megtakarítások sem lesznek háborítatlan biztonságban Magyarországon. Az elektronikus adatok mellett a kriptopénzeket is lefoglalhatóvá teszi az új büntetőeljárási kódex.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási kódexet többször módosították, ezért arra hivatkozva, hogy elvesztette egységes jellegét, új törvényjavaslattal állt elő a kormány. A javaslat vitája az elmúlt napokban kezdődött meg az országgyűlésben.

Az Igazságügyi Minisztérium tervezete szerint bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja esetén lehetővé válik a titkos megfigyelés alkalmazása, az ehhez szükséges eszköztárat pedig megújítják. A titkosszolgálat feltörheti a gyanúsított telefonját, elektronikus eszközeit, személyi számítógépét, és lehetővé válik az úgynevezett mass data surveillance is.

Az új büntetőeljárási törvényjavaslat, amelyről várhatóan júniusban szavazhatnak a képviselők, megteremti az olyan új típusú, virtuális vagyoni formák lefoglalásának lehetőségét, amelyek a bűncselekményből eredő vagyon elrejtésének új módjai lehetnek.

A tervezet a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személyek esetén engedné a bitcoinszámla, vagy az elektronikus pénz más speciális formáinak zár alá vételét. A 100 millió forintnál kisebb számlák esetében az ügyészség vagy a nyomozó hatóság is elrendelheti a lefoglalást, de e döntése elleni jogorvoslatról a bíróság határoz.

A virtuális vagyon elkobzása azonban nem megy majd olyan könnyen, ahogy a magyar bürokraták gondolják.

A 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a megnyíló lehetőség ellenére a lefoglalás a gyakorlatban nem tűnik kivitelezhetőnek.

Csizmadia Tamás, a Bitcoinbázis.hu szakértője elmondta, az úgynevezett privát kulcsok és jelszavak továbbra is a bitcoinbirtokos kezében maradhatnak. A jelszavak nélkül viszont a hatóság nem tud hozzáférni a számlához, miután a kriptopénzek esetében nincs egy számlakezelő szervezet, bank , amely együttműködne a hatóságokkal. A szakértő hangsúlyozta, hogy az új törvénytervezet alapján sem lesz közteles a gyanúsítás alatt álló személy magára terhelő adatot elmondani, így a jelszavakat sem köteles kiadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik