Belföld

Zöldfülű is kap egy szeletet a Pannon Park 600 milliós tortájából

Az uniós Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert Pannon Park beruházáshoz kapcsolódó költségbecslési, költségmenedzseri, műszaki lebonyolítói, ellenőri és egyéb műszaki tanácsadási szolgáltatásaira kiírt közbeszerzést a Biodóm Mérnökiroda Konzorcium nyerte meg egyedüli pályázóként 599 millió 382 ezer forintos ajánlatával. A szerződés eredetileg becsült összértéke nagyon közel esett az árhoz, 600 millióra lőtték be. A társulás vezetője a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt., a konzorcium további tagjai a Batoz Tanácsadó Kft. és az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.

Nemrégiben sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor kiderült, hogy nem sikerült kivitelezőt találni az Állatkert bővítéséhez, illetve a Pannon-Park-projekt munkálataihoz. A csaknem 21 milliárdos közbeszerzés mindkét pályázója, a Garancsi Istvánhoz köthető Market és a kormánykedvencként emlegetett osztrák Strabag is a megadott keretnél drágább ajánlatot adott be.

A Vidámpark helyére tervezett Pannon Park közepén egy óriási üvegépület, a biodóm állna. A költségek gyorsan és óriási tételekkel nőttek, nem először a kormányzati mamutberuházások esetében. A beruházási blöffpolitikáról bővebben itt olvashat.

Újonccal társultak a nagyágyúk

A Főber Zrt. viszonylag gyakran szerepel a hírekben, elsősorban állami megrendeléseivel. Legutóbb például arról írtunk, hogy az erdetileg becsült árnál 95 millió forinttal drágábban, 758 millió forintért végzi el a Testnevelési Egyetem új kampuszát, a kapcsolódó sportlétesítményeket, szálláshelyeket, szolgáltató egységeket érintő lebonyolítói, műszaki ellenőri és tervellenőri feladatokat. A Főber nevét ott találjuk a vizes-vb előkészítésében érintett cégek között is: 2016-ban a Nemzeti Sportközpontok – szintén mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátására – nettó 106,9 millió forintért bízta meg a céget a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításánál.

A Főber volt az egyik befutó a Liget Budapest egyik nettó 4,2 milliárdos összértékű gigapályázatán is.  A Margit körúti, a gazdasági minisztérium egykori épületének helyére álmodott közpark és mélygarázs tervezési és mérnöki munkáit szintén a ez a cég végzi el, a a TSPC Mérnökiroda Kft.-vel közösen nettó 558 millió forintért vállalták a feladatot.

Az Óbuda-Újlak is gyakran ott zsizseg a méregdrága beruházások környékén, szintén a tervezési-előkészítési fázisban. 135 milliós ajánlatukkal ők vitték el a MÁV által 2013-ban kiírt pályázatot a Sorsok Háza lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatait. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 288 millió forintért bízta meg a céget a Groupama Aréna megvalósításához szükséges lebonyolítói, műszaki és porttechnológiai ellenőri, illetve zöld-tanácsadói feladataival. A cég a vizes vb környékén is kamatoztatja tudását. Tavaly áprilisban vitte el az ugrótrorony tervezésére kiírt pályázatot, csaknem 120 millió forintért.

A Batoz viszont kilóg a társaságból. Az Opten céginformációs adatbázis szerint a vállakozást tavaly szeptemberben, 3 millió forintos tőkével alapították, ügyvezető-tulajdonosa Borsos Zoltán András, akinek ez az egyetlen cége. Sem a vállalkozóról, sem a vállalkozásról nem lelhető fel ennél több a nyilvános adatbázisokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik