Belföld

Szegénységben élő nőket házasított ki szerbeknek egy tompai vállalkozó

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 03. 09. 12:31

A kihasznált nőket állították a vádlottak padjára.
Korábban a témában:

Nehéz anyagi helyzetben lévő nők kihasználásával gazdagodott az a tompai vállalkozó, aki 140 ezer forintot ajánlott a környékben élő nőknek azért, hogy férjhez menjenek számukra teljesen idegen szerb férfiakhoz. Ezzel a férfiak németországi tartózkodási engedélyt szerezhettek. Bár a nők azt gondolták, hogy ebben semmi rossz nincs, most vádlottként ülnek a bíróságon – írja az Abcúg.

A vállalkozó egy Bebe nevű középkorú szerb férfi, akinek Tompán volt autószerelő műhelye. Kezdetben élettársa, majd más helyi lakosok segítettek neki megszervezni a csalásokat: megkeresték a Kisszállás és Tompa környéki falvak szegény lányait, és két részletben 140-150 ezer forintot ígértek nekik, ha Szerbiába utaznak és férjhez mennek egy számukra ismeretlen szerb férfihoz, majd később elkísérik Németországba vagy Ausztriába, ahol segítenek a tartózkodási engedélyük megszerzésében.

Az ügy egyik vádlottja szerint

Bebe minden egyes házasságért hárommillió forintnyi eurót kapott megbízóitól,

ebből fizette a „menyasszonyokat”, a neki segítő szervezőket, a benzint, és néha még egy gyors ebéd is belefért az esküvők után.

A vádlottak padján összesen 44-en ülnek, családi kapcsolatokkal visszaélés vétsége miatt ítélhetik el őket. Az elsőrendű vádlott, Bebe a februárban kezdődött tárgyaláson nem jelent meg, a kihasznált nők viszont annyian voltak, hogy a kiskunhalasi járásbíróság termében alig lehetett elférni. Vallomást tenni senki nem akart, így a bíró azt olvasta fel, amit a nyomozás ideje alatt mondtak.

Mindebből az derül ki: a nők, de még a csalásba beszervezett segítők közül is szinte mindenki azt hitte, teljesen legális, amit tesznek. A beszervezett nők között volt, aki beteg családtagja ápolása miatt otthagyta az egyetemet, de olyan is, aki hat gyermeket nevelt egyedül. Egy idő után annyira beindult az üzlet, hogy már a szorult helyzetben lévő nők keresték a szervezőket.

A kétkedők meggyőzésében egy tompai ügyvédnő is részt vett, aki a hozzá forduló, gyanút fogó nőket nyugtatta, hogy abban, amit tettek, semmi törvényellenes nincs. Bebe egyébként nem minden esetben fizette ki teljesen a nőket, van, aki azóta sem kapta meg az ígért második részletet.

Gyűrű nem volt, két puszit kellett adni a vőlegénynek. A férfi telójával csinált néhány képet kettőnkről, utána ebédeltünk, és megkaptam a 75 ezer forintot

– mondta az egyik rászedett lány az Abcúgnak. Azt mondta: nagyon megbánta az egészet, de kellett neki a pénz. Volt élettársa, aki a lányokat Németországba vitte, azt állította: úgy tudta, hogy munkát vállalni mennek. Ki akart szállni, de egy autóvásárlás miatt tartozott Bebének, azért vállalta a fuvarokat, hogy ledolgozza az árát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.