Belföld

Szegénységben élő nőket házasított ki szerbeknek egy tompai vállalkozó

A kihasznált nőket állították a vádlottak padjára.

Nehéz anyagi helyzetben lévő nők kihasználásával gazdagodott az a tompai vállalkozó, aki 140 ezer forintot ajánlott a környékben élő nőknek azért, hogy férjhez menjenek számukra teljesen idegen szerb férfiakhoz. Ezzel a férfiak németországi tartózkodási engedélyt szerezhettek. Bár a nők azt gondolták, hogy ebben semmi rossz nincs, most vádlottként ülnek a bíróságon – írja az Abcúg.

A vállalkozó egy Bebe nevű középkorú szerb férfi, akinek Tompán volt autószerelő műhelye. Kezdetben élettársa, majd más helyi lakosok segítettek neki megszervezni a csalásokat: megkeresték a Kisszállás és Tompa környéki falvak szegény lányait, és két részletben 140-150 ezer forintot ígértek nekik, ha Szerbiába utaznak és férjhez mennek egy számukra ismeretlen szerb férfihoz, majd később elkísérik Németországba vagy Ausztriába, ahol segítenek a tartózkodási engedélyük megszerzésében.

Az ügy egyik vádlottja szerint

Bebe minden egyes házasságért hárommillió forintnyi eurót kapott megbízóitól,

ebből fizette a „menyasszonyokat”, a neki segítő szervezőket, a benzint, és néha még egy gyors ebéd is belefért az esküvők után.

A vádlottak padján összesen 44-en ülnek, családi kapcsolatokkal visszaélés vétsége miatt ítélhetik el őket. Az elsőrendű vádlott, Bebe a februárban kezdődött tárgyaláson nem jelent meg, a kihasznált nők viszont annyian voltak, hogy a kiskunhalasi járásbíróság termében alig lehetett elférni. Vallomást tenni senki nem akart, így a bíró azt olvasta fel, amit a nyomozás ideje alatt mondtak.

Mindebből az derül ki: a nők, de még a csalásba beszervezett segítők közül is szinte mindenki azt hitte, teljesen legális, amit tesznek. A beszervezett nők között volt, aki beteg családtagja ápolása miatt otthagyta az egyetemet, de olyan is, aki hat gyermeket nevelt egyedül. Egy idő után annyira beindult az üzlet, hogy már a szorult helyzetben lévő nők keresték a szervezőket.

A kétkedők meggyőzésében egy tompai ügyvédnő is részt vett, aki a hozzá forduló, gyanút fogó nőket nyugtatta, hogy abban, amit tettek, semmi törvényellenes nincs. Bebe egyébként nem minden esetben fizette ki teljesen a nőket, van, aki azóta sem kapta meg az ígért második részletet.

Gyűrű nem volt, két puszit kellett adni a vőlegénynek. A férfi telójával csinált néhány képet kettőnkről, utána ebédeltünk, és megkaptam a 75 ezer forintot

– mondta az egyik rászedett lány az Abcúgnak. Azt mondta: nagyon megbánta az egészet, de kellett neki a pénz. Volt élettársa, aki a lányokat Németországba vitte, azt állította: úgy tudta, hogy munkát vállalni mennek. Ki akart szállni, de egy autóvásárlás miatt tartozott Bebének, azért vállalta a fuvarokat, hogy ledolgozza az árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik