Belföld

Parragh titkosította, mire alapozott a kamara egy kétmilliárdos motivációs projektet

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke gyámság alá helyezte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát (BKIK), miután ott szerdán bejelentették, hogy a vezetést érintő botrány miatt lemond a szervezet elnöksége és ellenőrző bizottsága.

A BKIK-nál kiderült, hogy rengeteg pénzt herdáltak el luxusutakra, rokonokat foglalkoztattak, és egymás cégeinek adtak nagyon előnyös szerződéseket. A fővárosi kamaránál jól fizettek az uniós forrásokból készülő tanulmányokért is. Sok esetben 100 ezer forintos tételeket fizettek ki oldalanként egy-egy tanulmányra, sőt olyan eset is előfordult, hogy egy kompetenciamérésről szóló

48 oldalas dokumentumot félmillió forintos oldalankénti díjazással honoráltak.

Parragh László korábban azt mondta, etikailag elfogadhatatlanok a BKIK-nál feltárt ügyek, és ezért tarthatatlan volt a fővárosi kamarai vezetés helyzete.

Mindezzel párhuzamosan Parragh László a napokban megtagadta egy kétmilliárdos kamarai projekt megvalósíthatósági tanulmányának kiadását.

Az MKIK volt a konzorciumvezetője annak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozott infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programnak, amelyet azzal a céllal írtak ki, hogy növelje a hazai kis- és közepes vállalkozások naprakész üzleti tudását és az új infokommunikációs technológiák alkalmazása iránti fogékonyságát. A program 2015-ben indult és két hónap múlva, májusban fejeződik be.

Az egész kkv-ágazat motiválására kitalált projekt lebonyolítási terve azonban sehol sem lelhető fel az interneten, ezért Hadházy Ákos, az LMP társelnöke adatkéréssel fordult Parragh Lászlóhoz.

A kamarai elnök válaszlevelében megerősítette, hogy a tanulmányt eddig nem hozták nyilvánosságra. Majd azt is kifejtette, hogy ezután sem fogják. Parragh szerint a tanulmány döntés-előkészítési célokat szolgált, ezért kiadása veszélyeztetné a kamara törvényes működését.

A tanulmányért közel 20 millió forintot fizettek ki a Szinergia Projekt Kft.-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik