Belföld

Már Szegeden is ápolnak kanyarósokat

A város klinikáin látogatási tilalmat rendeltek el, de nem nagyon sikerül betartani.

Már Szegeden is ápolnak kanyarós betegeket – egyiküket Makóról vitték át, másikuk klinikai dolgozó, írja a Délmagyarország.

Egyéb betegségek miatt kialakult súlyos állapota miatt szállították azt a nőt Makóról Szegedre, akiről már csak az intenzív osztályon derült ki, hogy kanyaróval fertőzött. Azóta egy szegedi egészségügyi dolgozón is jelentkeztek a vírus tünetei, vele együtt már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok.

Mindkét beteget elkülönítették a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában. A legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint már mindketten túljutottak a betegség fertőző szakaszán.

Ahogy diagnosztizálták a kanyarót, a szegedi klinikákon is látogatási tilalmat rendeltek el, de a lap szerint nehéz betartani az intézkedést, az ambulanciák miatt ugyanis továbbra is szabadon járnak ki-be az emberek, aki pedig akarja, azt is meg tudja oldani, hogy találkozzon bent fekvő hozzátartozóikkal. Azok a betegek, akik tudnak, le is sétálhatnak, de azért van olyan osztály is, ahol nagyon szigorúan veszik az intézkedést.

A járványügyi szakemberek Makón és Szegeden is most azon dolgoznak, hogy a kanyarós betegek kapcsolatrendszerét feltérképezzék, és mindenkit, akivel kapcsolatba kerülhettek, megvizsgáljanak, hogy volt-e kanyarós, és ha nem, kapott-e két oltást. Aki nem megfelelően védett, megkapja az injekciót – tudta meg a Délmagyarország. Az egészségügyi dolgozók vakcinázása már Makón és Szegeden is befejeződött.

A kanyarófertőzések forrása Románia lehet, ahol az áltudományos, felelőtlen oltásellenes megnyilvánulásokat okolják a megbetegedések miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik