Belföld

Lenyilazta szomszédja kutyáját a zalai rendőr, pénzbüntetést kapott

24.hu
24.hu

2017. 03. 09. 09:12

Állatkínzás vétsége miatt marasztalta el és pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a rendőrt, aki tavaly februárban Zalaegerszegen nyíllal lelőtte szomszédja kutyáját. Az ügyben a napokban mondták ki az ítéletet, amely szerint a 34 éves egyenruhásnak 400 ezer forintot kell fizetnie, illetve állnia kell az állat gazdájának a tetem elszállításával és elhamvasztásával járó költségeit is – vagyis egyelőre csak kéne, a döntés ugyanis nem jogerős – derül ki a zaol.hu cikkéből.

A bíróság tehát bizonyítottnak látta, hogy a hivatásos rendőr elkövette az állatkínzást az eb elpusztításával, egy másik vádpont alól azonban felmentették.

Ahogy arról beszámoltunk, a vádirat szerint Hógolyó a kerítés résein, vagy az alatta kotort mélyedésen keresztül jutott át a hivatásos állományú rendőr udvarára. Az egyenruhás többször szólt szomszédjának, hogy javíttassa meg a kerítést, de nem történt semmi. A kutyát idén februárban lőtte le, amikor az ismét átszökött hozzá. Egy 40 centiméteres nyílvesszővel meglőtte az állatot, ami átszúrta a tüdejét. Hógolyó azonnal elpusztult.

A kutya gazdája mindezt látta, de hiába kiabált, a rendőr ügyet se vetett rá, az eb tetemét egy műanyag zsákba tette, majd kocsijával a Zalaegerszeg és Gellénháza közötti út mellett található erdős területre vitte és egy elhagyatott részen kidobta.

A másik vádpont lőfegyverrel visszaélés bűntette volt. A szomszéd bejelentésére kiérkező nyomozók ugyanis lefoglaltak kollégájuktól egy Slavia márkájú légpuskát is. Erről a szakértő megállapította, hogy lőfegyvernek minősül, ám a megszerzéséhez, tartásához szükséges engedélyekkel K. Zoltán nem rendelkezett. A bíróság a vádlottat a lőfegyverrel visszaélés vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel. A tárgyaláson meghallgatott fegyverszakértő véleménye alapján nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott tulajdonában álló Slavia 631 típusú lőfegyvernek minősülő légpuskát mikor alakították át, mert a légpuskával rendelkező nem sportlövők számára az átalakítás még a használat során sem vehető észre egyértelműen, és így nem lehetett bizonyítani azt sem, hogy a vádlott tudott a sportlőfegyver lőfegyverré átalakításáról, vagy abban közreműködött volna.

Az ítélet azért nem jogerős, mert az ügyész a büntetés súlyosítása, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása iránt, míg a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.​

A lap érdeklődésére a rendőrség közölte, az elmarasztalt rendőr jelenleg is az egerszegi kapitányság állományában teljesít szolgálatot. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a tiszthelyettes szolgálati viszonyára az nem lesz közvetlenül hatással.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.