Belföld

Orvosi Kamara: A hálapénzt be kell tiltani, nincs más megoldás

Megírtuk, azonnali hatállyal felfüggesztette a SOTE Klinikai Központjának elnöke azt az orvost, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletes orvosként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Ezt a Semmelweis Egyetem közölte hétfőn.

Mint arról korábban beszámoltunk, etikai vizsgálat indult, miután egy kismama a Másállapotot a szülészetben Facebook-csoportban megírta, hogy a főorvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért tőle, mondván, „neki van egy költsége”. A bejegyzés alatti kommentekben többen is hasonló esetekről számoltak be.

A Másállapotot a szülészetben Facebook-csoport szerdára, nőnap alkalmából flashmobot hirdetett a hálapénz ellen a Magyar Orvosi Kamara Szondi utcai székházához, arra biztatva a résztvevőket, hogy vigyenek üres borítékot a kamara postaládájába.

Az érintett szülő az RTL Klub Híradójának azt mondta:

A szülés után az orvos meglátogatott és elkezdte firtatni anyagi vonzatát a műtétnek. Mondta, hogy van egy műtéti bérleti díj, és van még egy műtéti tip is, amit szeretne, ha rendeznék.

A  Másállapotot a szülészetben csoport azt követeli a kamarától, hogy lépjen fel az orvos ellen, Azt is elérnék, hogy ne kelljen hálapénzt fizetni, hiszen az emberek fizetik a társadalom biztosítást.

A Kamara elnöke azt mondta, hogy az orvos ellen már folyik az etikai vizsgálat. Éger István szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha betiltanák a hálapénzt.

Tisztességes jövedelmet kell az államnak garantálnia, hogy itthon maradjanak. A paraszolvenciát be kell tiltani, nincs más megoldás. Ha ez megtörténik, akkor pedig nem csak a hálapénzt elfogadó orvost, de az azt adó beteget is meg kell majd büntetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik