Belföld

Mindenki nyugodjon le, nem lesz szemétdomb a budai hegyekből

Komoly felháborodást keltett a hír, amely szerint a Pilisi Parkerdő felszámolja erdei szeméttárolóit.

Néhány napja a II. kerületi önkormányzat honlapján jelent meg a hír, miszerint takarékossági okokból a Pilisi Parkerdő Zrt. lépésről-lépésre leépíti a hulladékgyűjtést az erdőkből, felszámolják a kihelyezett szemétgyűjtőket. Magyarul a kukák is eltűnnek. A közösségi csatornákon ezrek kezdtek rugózni azon, hogy mostantól elhajigált szemét borítja majd a főváros környéki kedvelt kirándulóhelyeket, a témát több médium is átvette.

Pedig nem úgy, és nem arról van szó – legalábbis annak alapján, amit Lomniczi Gergelytől, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjétől megtudtunk. Bemutatjuk az “eredeti hírt”, majd a “cáfolatot”.

Tedd vissza a táskádba!

Az internet népe azon háborodott fel, hogy az erdészetnek állítólag napi problémát okoz az erdei pihenők melletti hulladékgyűjtők fenntartása. A kirándulók a magukkal hozott szemetet, pontosabban szemétté váló zacskókat, italos dobozokat, szendvicsmaradékokat vissza is tudják tenni a táskájukba és haza tudják vinni, ahogy hozták. Az erdei szemetesek ürítése, a kukákat körbejáró járművek fogyasztása ugyanis jelentős összeget és energiát emészt fel, amit másra is lehetne fordítani.

Ezért az erdészet:

a lakosság és a kirándulók szemléletformáló tájékoztatása mellett lépésről lépésre felszámolja az erdei hulladékgyűjtőket.

Vidd haza a szemeted!

No, ezen akadt ki az internet népe. “Nem igaz, hogy erre sincs már pénz! …Így mindenki ott dobja majd el, ahol van! … Budai hegyekből lesznek Szeméthegyek.”

Fokozatosan persze, előbb a turistautaktól távolabbi területeken, majd a legforgalmasabb helyeken is, vagyis végül mindenhol. A tudósítás megemlítette, hogy “az új szemléletű projekt kezdete” azon múlik, hogyan tudják bevonni az érintett szervezeteket és partnereket.

Utóbbi félmondat eléggé megtöri az előzmények logikai linearitását, de kétkedni nincs idő, a folytatás gyakorlatilag kioldja Damoklész kardját: “Az elképzelés nemcsak a pilisi régiót érinti, mert más erdészetek is tervezik a környezetbarát program elindítását.” Valahogy senki nem bízik polgártársai környezettudatosságában, a tervnek mondhatni csak bírálói vannak.

Az igazság

Megkérdeztük Lomniczi Gergelyt, a Pilisi Parkerdő szóvivőjét, aki írásban válaszolt a 24.hu-nak. A lényeg, hogy szó sincs a szemetesek azonnali eltávolításáról, sőt: egy szemléletváltást irányzó környezetvédelmi programon dolgoznak. Szó szerint idézzük:

Az elmúlt napokban a sajtó egy része foglalkozott a hírrel, amely szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. meg kívánja szüntetni az általa kezelt erdőterületeken található hulladékgyűjtőket. A hír forrása egy, a Parkerdő által a területén működő önkormányzatoknak küldött, szokásos tájékoztató levél, amelyben beszámolunk arról, hogy egy átfogó erdő-környezetvédelmi program előkészítésén dolgozunk, s ennek részeként megvizsgáljuk a kihelyezett hulladékgyűjtők ritkításának, egyes helyeken pedig megszüntetésének lehetőségeit.

Tervezett környezetvédelmi programunk célja az erdei hulladék okozta természetkárosítás megelőzése közösségi összefogással. Terveink tehát arra irányulnak, hogy a jelenleginél tudatosabb közösségi magatartás, a szemétmentesebb erdők kevesebb hulladéktárolót indokoljanak, a közösen tisztábbá tett erdők pedig egészségesebbek legyenek, sokkal több értéket és örömet nyújtsanak a teljes társadalomnak.

Idén egy önkormányzattal közösen egy kisebb, városi erdőterületen pilot projekt keretében vizsgáljuk meg a gyakorlatban a minél szélesebb körű természetvédelmi összefogás működőképességét, ennek tapasztalatait összegezve határozzuk meg a környezetvédelmi program kiterjesztésének irányait.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik