Belföld

Döntött a bíró, tényleg otthon maradhat a zuglói kokainos gázoló

Házi őrizetben marad a zuglói kokainos gázolóként elhíresült autós. A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság ugyanis helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság végzését. Az első fokon eljáró bíróság február 17-én utasította el a gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló ügyészi indítványt és elrendelte a a nő házi őrizetét, illetve, hogy nyomkövetőt kell viselnie. A törvényszék is úgy látja,

az elsőfokú bíróság körültekintően elemezte a fenti veszélyekkel szemben ható családi kapcsolatokat, az okiratokkal igazolt lakhatás és eltartás tényét, valamint a gyanúsított előző házi őrizete alatt tanúsított normakövető magatartását. Osztotta az elsőfokú bíróság részletesen megindokolt álláspontját, miszerint a gyanúsított megélhetése biztosított, személyi körülményei rendezettek, igazolta idézhető lakcímét, a tartózkodási helyéül szolgáló, befogadó nyilatkozatban megjelölt ingatlan alkalmas a házi őrizet feltételeinek biztosítására.

De több érv is szólt meglátásuk szerint amellett, hogy a nőnek ne kelljen visszamennie a rácsok mögé.  Például a gyanúsított magatartása, amit a történtek után tanúsított,

miszerint  miután hozzátartozójától értesült, hogy keresi a rendőrség, önként jelentkezett és mondta el a rendőröknek, hogy hol találják, ezzel pedig – bár a gázolás után elmenekült a helyszínről – szerintük mérsékelte a szökés, elrejtőzés veszélyét.

“A kényszerintézkedéssel elérni kívánt cél ugyanis az, hogy a terhelt jelenléte biztosítva legyen a büntető eljárás során. Ebből a szempontból pedig jelentősége van annak, hogy milyen magatartást tanúsított a terhelt azt követően, hogy nyilvánvalóvá vált számára: számot kell adnia tettéről” – ezzel indokolták még a fentieket. Mindkét bíróság úgy látta tehát, hogy a sofőr jelenléte enyhébb kényszerintézkedés mellett is biztosítható, és ugyanúgy visszatartja őt attól, hogy újabb bűncselekményt kövessen el.

Megalapozottan feltehető, hogy az eddigi előzetes fogva tartás tartama, s a kényszerintézkedés előírásainak megszegésével járó jogkövetkezmények is olyan erővel hatnak a gyanúsítottra, hogy a megjelenési kötelezettségének maradéktalanul eleget fog tenni, és tartózkodni fog attól, hogy újabb bűncselekményt kövessen el.

– áll a tájékoztatásban.  A végzés egyébként  jogerős.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus baleset a Füredi úton történt november 7-én délután 2 óra körül. Egy idős férfi halt meg, miután egy kocsi elütötte. A rendőrség közöle, a gázoló elhajtott, a 25 éves nőt a Szugló utcában fogták el három órával később. A 24.hu akkor úgy értesült, hogy a fiatal nő egy szépségszalonba ment, miután elhagyta a helyszínt. Először a kocsiját találták meg nem sokkal a gázolás után a Nagy Lajos király útján, egy bankfiók előtt, a sofőrt pedig az utcán kapták el. Értesülésünk szerint ő maga hívta fel a rendőröket és elmondta, hogy körülbelül merre találják őt. Ez utóbbit egyébként a bíróság is megerősítette. Két nappal később már felröppentek olyan hírek, hogy a fiatal sofőr kokaint fogyaszthatott.

A nő ellen segítségnyújtás elmulasztása – és egészen február elejéig, pontosabban a fenti gyanúsításig – halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyt eljárás.

Hogy a sofőrnek rács mögött van-e a helye, az eddigiek szerint – most utóbbi esetet leszámítva – nincsenek egy véleményen a bírók.  A sofőr a baleset után ugyan előzetes letartóztatásba került, de a bíró óvadékért – a már említett kétmillió forintért – cserébe kiengedte volna. Ebben az esetben a legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek volna el vele szemben, illetve nyomkövetővel látták volna el. Az összeget egyébként az alapján állapították meg, hogy milyen súlyú bűncselekményt követett el a gyanúsított, de figyelembe vették a „személyi körülményeit, vagyoni helyzetét” is. Az autós védője másfél millió forintot ajánlott fel, ám a bíró kétmillióra emelte az összeget. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen. A törvényszék végül másodfokon másképp döntött, egyetértve az ügyészséggel ugyanis úgy vélte, sem a kétmillió forint, sem a nyomkövető nem lett volna elegendő “az eljárási célok eléréséhez, a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöböléséhez”.

December a bíróság úgy döntött, az autóst mégis kiengedik, ám néhány nappal később vissza is került a rácsok mögé. Ez még egyszer megismétlődött januárban. Ez volt a negyedik “menet”.

Február közepén kérdeztünk rá Fővárosi Főügyészséget az eljárás állásáról. Akkor arról tájékoztattak, hogy február elején újabb bűncselekmény gyanúját közölt a rendőrség a sofőrrel szemben, pontosabban, hogy már halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével gyanúsítják, „mivel a nyomozás során beszerzett, jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok már e bűncselekmény megalapozott gyanúját is alátámasztják.”

A 24.hu akkor úgy értesült, mindez azért történt, mert elkészült a végleges szakértői vélemény, amely szerint – ahogy az az elsődleges orvosszakértői véleményben is állt – az autós kokaint fogyasztott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik