Belföld

A magyar politikusok elárasztották a Facebookot nőnapi üzenetekkel

24.hu
24.hu

2017. 03. 08. 10:46

Mutatunk is néhányat a köszöntésekből:

Szanyi Tibor “rendhagyó nőnapi közleményt” adott ki, melyben azt írja:

“Magyarországon sincs semmi ünnepelni valónk. Fájóan hiányoznak a nők életét segítő foglalkoztatási formák, folyamatos a nők kiszorítása a közélet fórumairól és ami a legszörnyűbb, a nők évente növekvő számban válnak családon belüli bántalmazások, erőszak áldozataivá. Egyre több gyermek éhezik vagy válik alultáplálttá, beteggé, s minden harmadik gyermek – főleg lány – úgy jut el a 18 éves születésnapjáig, hogy szexuális zaklatás elszenvedőjévé válik.

Ezeken semmi ünnepelni való nincs. Ezeket a tragikus társadalmi torzulásokat nem lehet virághegyekkel, gügyögő köszöntésekkel feledtetni. Noha egy-egy szál virág bármikor képes érzelmeket közvetíteni, de ma nem ez a fő feladat. A politikusok, a közélet szereplői ma épp elszámolással tartoznának, vajon mit tettek, hogy a parlamentbe, az önkormányzatokba több nő juthasson, milyen új rendelkezéseket foganatosítottak, amelyek a női/férfi egyenlőséget szolgálják, hol léptek fel az erőszak ellen.”

Balog Zoltán szerdán a Mindennapok Női Szemmel (Nőiszem) Egyesület és a Magyar Női Unió “Női lélek – nőként élek” című nőnapi konferenciáján azt mondta:

az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre.

A miniszter bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hozzátette,

a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék “vesztesnek” magukat.

 Az amerikai elnök sem maradhatott ki a sorból, Trump meglepő módon Twitteren üzent a nőknek: azt írja, mindenki csatlakozzon hozzá a válságban lévő női szerepek tiszteletében Amerikában és a világon mindenhol.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.