Belföld

A magyar politikusok elárasztották a Facebookot nőnapi üzenetekkel

Mutatunk is néhányat a köszöntésekből:

Szanyi Tibor “rendhagyó nőnapi közleményt” adott ki, melyben azt írja:

“Magyarországon sincs semmi ünnepelni valónk. Fájóan hiányoznak a nők életét segítő foglalkoztatási formák, folyamatos a nők kiszorítása a közélet fórumairól és ami a legszörnyűbb, a nők évente növekvő számban válnak családon belüli bántalmazások, erőszak áldozataivá. Egyre több gyermek éhezik vagy válik alultáplálttá, beteggé, s minden harmadik gyermek – főleg lány – úgy jut el a 18 éves születésnapjáig, hogy szexuális zaklatás elszenvedőjévé válik.

Ezeken semmi ünnepelni való nincs. Ezeket a tragikus társadalmi torzulásokat nem lehet virághegyekkel, gügyögő köszöntésekkel feledtetni. Noha egy-egy szál virág bármikor képes érzelmeket közvetíteni, de ma nem ez a fő feladat. A politikusok, a közélet szereplői ma épp elszámolással tartoznának, vajon mit tettek, hogy a parlamentbe, az önkormányzatokba több nő juthasson, milyen új rendelkezéseket foganatosítottak, amelyek a női/férfi egyenlőséget szolgálják, hol léptek fel az erőszak ellen.”

Balog Zoltán szerdán a Mindennapok Női Szemmel (Nőiszem) Egyesület és a Magyar Női Unió “Női lélek – nőként élek” című nőnapi konferenciáján azt mondta:

az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre.

A miniszter bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hozzátette,

a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék “vesztesnek” magukat.

 Az amerikai elnök sem maradhatott ki a sorból, Trump meglepő módon Twitteren üzent a nőknek: azt írja, mindenki csatlakozzon hozzá a válságban lévő női szerepek tiszteletében Amerikában és a világon mindenhol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik