Belföld

Orbánék lesújtó ENSZ-kritikát kaptak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 07. 12:46

Nagyon aggályosnak tartják, hogy Magyarország minden menedékkérőt őrizetbe venne.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát mélységes aggodalommal tölti el a most elfogadott magyar törvény, amely azt célozza, hogy minden egyes menedékkérőt, köztük számtalan gyermeket is, kötelezően őrizetbe vegyenek a menekültügy eljárásuk teljes idejére.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden menedékkérő, így a gyerekek is, a határon elhelyezett konténerekben lesznek őrizetben tartva, körülkerítve több méter magas pengésdrót-kerítéssel, huzamos időn keresztül.

Ez az új törvény sérti Magyarországnak a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit, egyúttal szörnyű fizikai és lelki hatással lesz mindazokra a nőkre, gyermekekre és férfiakra, akik már amúgy is oly sokat szenvedtek.

Az ENSZ menekültügyi szervezete már korábban is többször jelezte komoly aggodalmait nemcsak a fizikai, hanem a jogi és politikai akadályok miatt is, amelyek lényegében lehetetlenné tették a menedékkérőknek, hogy belépjenek az országba, menedékjogot kérjenek, nemzetközi oltalomban részesüljenek.

A nemzetközi és az EU-jog előírásai alapján a menekültek és a menedékkérők őrizetbe vétele csak nagyon ritka esetekben igazolható, és minden egyes személy esetében egyedileg kell mérlegelni, szükség van-e a bezárására, éppen azért, hogy a hatóságok elkerüljék a törvénytelen önkényes és mindenkire kiterjedő őrizetbe vételt.

Mindez megkívánja, hogy a hatóságok az adott személy egyéni körülményeit tekintetbe véve vizsgálják meg, léteznek-e vele szemben kevésbé korlátozó és a magánszférájába kevésbé beavatkozó olyan intézkedések, amelyekkel ugyanazt a célt el lehet érni.

Az őrizetbe vétellel szembeni alternatív lehetőségeket mindig előnyben kell részesíteni, ha nem így történik, az könnyen önkényessé teheti az eljárást – figyelmeztet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely szerint

a gyermekek bezárása semmilyen körülmények között nem igazolható, hiszen az őrizetbe vétel soha nem szolgálhatja egy gyermek mindenek fölött álló érdekét. 

Korábban a szervezet segített (volna) az állami médiának is, hogy sikerüljön végre elkülönítenie a migránsokat a menekültektől. A kormány ugyanakkor következetesen migránsokról beszél. A “rendkívüli migrációs nyomás” (69 menekült három nap alatt) kezelésére adott is plusz 40 milliárdot a Belügyminisztériumnak. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.