Budapest, 2017. március 7.
Középen Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén a budapesti Hungexpón 2017. március 7-én. Vele szemben, háttal Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója, Benkõ Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar fõnöke és Simicskó István honvédelmi miniszter (b-j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Orbán: Ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk

24.hu
24.hu

2017. 03. 07. 11:19

Orbán Viktor  határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén szólalt fel.

Bár a napi híradások már nem tízezrekről, hanem csak néhány száz illegális határátlépőről szólnak, “mégsem dőlhetünk hátra”: csak annyi történt, hogy “két nagyobb roham között időt nyertünk” a védelmi vonalak megerősítésére, a határt védők toborzására, kiképzésére és szolgálatba állítására – fejtette ki a kormányfő, aki szerint

a vihar nem ült el, csak átmenetileg lecsendesedett.

Hangsúlyozta: a határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, mert még mindig milliók készülnek arra, hogy a jobb élet reményében útra keljenek. Ám az ide készülők nem az itteni kultúra és szokások alapján akarnak élni, hanem a sajátjuk szerint, de európai életszínvonalon – jegyezte meg.

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál

A 24.hu Röszkén járt, hogy megnézze, mennyire komoly a migrációs válsághelyzet. Kelebia határában nagyjából tizenöt elítélt és három létra, így épül az okoskerítés, a második biztonsági határzár. Menekültet még a szolgálatot teljesítők sem látnak.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az Európai Unióra nem lehet számítani, sőt ellenkezőleg, “ők inkább csak nehezítik a munkánkat”, így “csak magunkra számíthatunk, nekünk magunknak kell megvédeni a határainkat”.

Szerinte a migrációs válság addig tart, amíg a kiváltó okokat nem szüntetik meg,

mindaddig napirenden marad, amíg mindenhol be nem látták, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova.

Szépelgő handabanda

A hazát, az otthonainkat, az asszonyainkat, a gyermekeinket, a szüleinket megvédeni sok évszázados erkölcsi parancs, amely a mostani pillanat komolyságát, emelkedettségét is adja – mondta a miniszterelnök, az esküt tetteket pedig – akik szavai szerint “a modern kor végvári vitézeihez” csatlakoznak – arra figyelmeztette: munkájuk és helytállásuk Európa és Magyarország békés jövőjének alapvető feltétele.

Önök egyszerre a mai szabad magyar élet és a reménykeltő magyar jövő védelmezői”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Arra is kérte őket, hogy egyszerre legyenek határozottak és emberségesek, járjanak el a törvény szigorával, de az emberiesség parancsai szerint. Kiemelte: a jogszabályok azokra a migránsokra is vonatkoznak, akik törvényellenesen akarják átlépni a magyar határt,

ez a valóság, és ezt nem írhatja felül semmiféle emberi jogi szépelgő handabanda.

Budapest, 2017. március 7.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek hozzátartozóit köszönti az ünnepélyes eskütétel után a budapesti Hungexpón 2017. március 7-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek hozzátartozóit köszönti az ünnepélyes eskütétel után a budapesti Hungexpón
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Ha a világ azt látja, hogy meg tudjuk védeni a határainkat, ha azt látják, hogy a megerősített magyar határzár áthatolhatatlan, ha azt látják, hogy továbbra is ragaszkodunk törvényeinkhez, és egy pillanatra sem bizonytalanodunk el, akkor senki sem fogja megkísérelni, hogy törvényellenesen jöjjön Magyarországra

– mondta, jogos elvárásnak nevezve, hogy csak olyan ember léphessen Magyarország területére, akivel kapcsolatban tisztázták, ki ő és miért jött.

“Mi, magyarok olyan Európát akarunk, ahol a saját magyar életünket élhetjük. Az ilyen, kedvünk szerint való Magyarország első számú feltétele a biztonság”, amelyhez a törvényeket és az ország érdekeit elszántan védelmezőkre van szükség – zárta szavait a kormányfő.

A 462 tiszthelyettes rendőr eskütételén – amelyet a Hungexpón tartottak – a hozzátartozók mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Simicskó István honvédelmi miniszter is.

A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.

A parlament közben elfogadta a menekültügyi szigorítást. 

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.