Belföld

Megsemmisítőbe kerül a Ferihegyen lefoglalt francia konyak

A szabályozás miatt nincs arra lehetőség, hogy az elkobzott dolgok rászorulókhoz kerüljenek, mondta a reptér kommunikációs igazgatója. Kivétel azért van.

Naponta 3-4 köbméter folyadék, krém és gél akad fenn a biztonsági ellenőrzésen a Liszt Ferenc repülőtéren – mondta el Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a 444-nek. Azonban a drága parfüm, a skót whisky és a narancslekvár is megy a kukába, onnan pedig veszélyes hulladékként a megsemmisítőbe, mert sem lehetőség, sem erőforrás nincs a szétválogatásukra – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató leszögezte: az utasbiztonsági ellenőrzésen dolgozók semmilyen formában nem férnek hozzá az elkobzott tárgyakhoz, „városi legenda”, hogy meginnák a francia konyakot és magukra fújnák az elkobzott Givenchy-t. „Hatalmas pazarlás, fáj érte a szívünk, de a biztonsági előírásokat nem lehet átlépni” – mondta.

A BBC videót közölt arról, hogy mi történik a brit reptereken azokkal a tárgyakkal, amiket nem vihetnek fel az utasok a kézipoggyászban – ami hasznosítható, azt rászorulóknak adják. Hardy azonban azt mondta: nálunk nincs mód arra, és a NÉBIH előírásaival is ellentétes, hogy ismeretlen eredetű és ellenőrizetlen hátterű élelmiszereket válogassanak ki.

Egy kivétel van: a szúró-vágó és egyéb eszközöket összegyűjtik, ez félévenként 1-2 köbmétert jelent. Ebből alapítványokon keresztül a rászoruló iskolások, illetve iskolák megkapják azokat az eszközöket, amiket gyakorlati foglalkozásokon, kézimunka szakkörökön használhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik