Belföld

Jött 69 menekült, de a válság plusz 40 milliárdba kerül

A kormány alaposan átírta a költségvetést, röpködnek a milliárdok.

 

Orbán Viktor szeptember 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az egész ország területére. A Magyar Közlöny legfrissebb számából az is kiderült, hogy a kormány három határozata alaposan átszabja a költségvetést „a rendkívüli migrációs nyomás” miatt.

A kormány több tételben – mintegy 40 milliárddal – emelte a Belügyminisztérium idei költségvetését.

Engedélyezte, hogy a tárca a „bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó” kiadásait 422,8 millió forinttal túllépje. A “rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” egy másik határozata szerint jóváhagyta a keret 38 055,7 millió forinttal történő túllépését, míg harmadik határozatában a „terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó” kiadásokat emelte meg 1499,6 millió forinttal.

Az Amnesty International jogvédő szervezet a minap jelezte, a tömeges bevándorlás miatti különleges jogrend körülményei már régen nem állnak fent (mert nincs tömeges bevándorlás).  

Ezt erősíti, hogy a legutóbbi hétvégén 69 határsértőt tartóztattak föl három nap alatt. A rendőrség statisztikája szerint pénteken 15, szombaton 16, vasárnap 28 migránst kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon tíz határsértőt fogtak el a hétvégén. Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 185 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten – február 20-tól 26-ig – ez a szám 303 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 12 határsértőt fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány akkor rendelhet el, ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt, két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt, vagy a tranzitzónákban egy hónap átlagában napi 1000 főnél többen tartózkodnak, illetve két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főt, vagy egy hét átlagában a napi 2000 főt meghaladja ez a szám. A válsághelyzet akkor is kihirdethető, ha bármilyen migrációs esemény veszélyezteti egy település közbiztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik