Belföld

Így alakítaná az oktatást a Momentum Mozgalom

A Momentum Mozgalom az egészségügy után most az oktatás területére nézve is nyilvánosságra hozta vízióit. Honlapjukon azt írják,

A Momentum Magyarországán az oktatás célja, hogy a gyerekek 21. századi készségeket és demokratikus értékeket elsajátítva felkészüljenek a jövő kihívásaira.

Nemet mondanak a szegregációra, igent az átjárható iskolarendszerre. Lebontanák az akadályokat azelőtt, hogy mindenki egyenlő eséllyel tanulhasson, attól függetlenül, hány éves vagy milyen a társadalmi helyzete. A minőségi közoktatásra nyitott, európai szinten is versenyképes felsőoktatást építenek.

A víziójuk öt pontból áll:

    • Erőforrások

A közoktatásra fordított költségvetési forrásokat a fejlett országok átlagához, a GDP 2,5%-áról a GDP 3,5%-ához közelítjük, és visszapótoljuk az elmúlt évtizedben elmaradt dologi oktatási kiadásokat.

    •  Az iskola a közösségeké

Érvényesítjük a tanítás és tanulás szabadságát: frontális oktatás, egyentankönyvek és rugalmatlan tantervek helyett a gyerekekre és a fiatalokra szabjuk a tanulás formáját és tartalmát.

    • 21. századi készségek és demokratikus nevelés

A Momentum iskolásai magabiztosan használják a digitális technológia adta eszközöket is, legyen szó az online világ értő és tudatos használatáról, vagy a kódolásról és programozásról.

    • Hozd ki magadból, ami benned van!

 A tankötelezettség határát befejezett középfokú tanulmányokhoz vagy 18. életév betöltéséhez kötjük, mert a 16. éves korig tartó iskolakötelezettség is a kevésbé szerencsés körülmények közé született gyerekek lemorzsolódásához vezet.

    • A jövő magyar tehetségei

A minőségi tehetséggondozás többé nem csak iskolán kívül elérhető, és nem csak a tehetősebb családokba született fiatalok kiváltsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik