Belföld

Így alakítaná az oktatást a Momentum Mozgalom

24.hu
24.hu

2017. 03. 06. 17:43

Korábban a témában:

A Momentum Mozgalom az egészségügy után most az oktatás területére nézve is nyilvánosságra hozta vízióit. Honlapjukon azt írják,

A Momentum Magyarországán az oktatás célja, hogy a gyerekek 21. századi készségeket és demokratikus értékeket elsajátítva felkészüljenek a jövő kihívásaira.

Nemet mondanak a szegregációra, igent az átjárható iskolarendszerre. Lebontanák az akadályokat azelőtt, hogy mindenki egyenlő eséllyel tanulhasson, attól függetlenül, hány éves vagy milyen a társadalmi helyzete. A minőségi közoktatásra nyitott, európai szinten is versenyképes felsőoktatást építenek.

A víziójuk öt pontból áll:

    • Erőforrások

A közoktatásra fordított költségvetési forrásokat a fejlett országok átlagához, a GDP 2,5%-áról a GDP 3,5%-ához közelítjük, és visszapótoljuk az elmúlt évtizedben elmaradt dologi oktatási kiadásokat.

    •  Az iskola a közösségeké

Érvényesítjük a tanítás és tanulás szabadságát: frontális oktatás, egyentankönyvek és rugalmatlan tantervek helyett a gyerekekre és a fiatalokra szabjuk a tanulás formáját és tartalmát.

    • 21. századi készségek és demokratikus nevelés

A Momentum iskolásai magabiztosan használják a digitális technológia adta eszközöket is, legyen szó az online világ értő és tudatos használatáról, vagy a kódolásról és programozásról.

    • Hozd ki magadból, ami benned van!

 A tankötelezettség határát befejezett középfokú tanulmányokhoz vagy 18. életév betöltéséhez kötjük, mert a 16. éves korig tartó iskolakötelezettség is a kevésbé szerencsés körülmények közé született gyerekek lemorzsolódásához vezet.

    • A jövő magyar tehetségei

A minőségi tehetséggondozás többé nem csak iskolán kívül elérhető, és nem csak a tehetősebb családokba született fiatalok kiváltsága.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.