Belföld

Csiszár Jenő főkunzuli aranyélete viszonylagos

Gyakorlatilag csak a magyar diplomaták javadalmazását kezdik el felzárkóztatni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált arra, miért emelkedik majd Csiszár Jenő főkonzuli fizetése. Korábban a Bors azt írta, a Szijjártó Péter külügyminiszter által jegyzett rendelet alapján különböző mértékben, de jelentősen nő augusztustól a diplomaták fizetése. Csiszár Jenő a jelenlegi szabályok szerint havi bruttó 1 millió 955 ezret kapna, így viszont havi 2 millió 187 ezer forintot vihet majd haza, mivel a legmagasabb fizetési kategóriába kerül.

A szaktárca most tudatta, hogy

augusztus 1-jétől a hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje.

Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

Milánó drága, Csiszár munkája fontos

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, a munka összetettségét, a külgazdasági, külpolitikai prioritásokat is figyelembe vették – tudatta a minisztérium.

Ezért kaphat a leendő főkonzul lakhatási költségtérítést (468 ezer forint), számolhat el például ruházkodást (havi 63 ezerért), gyermekei iskoláztatási költségeire pedig havi 192 ezer forintot.

Korábban az Együtt nemcsak Csiszár Jenő minden szakmaiságot nélkülöző kinevezését, hanem azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy fizetését a legmagasabb, nagyköveteknél is alkalmazott, 4,6-es szorzóval számítják ki. A párt felszólította a Külügyminisztériumot, azonnal vonja vissza a nevetséges kinevezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik