Belföld

BKV: Garantált az utasok biztonsága a 3-as metrón

Sőt, a „korábban is minimálisról” még jobban csökkent a veszélyhelyzet kialakulásának esélye.

A BKV szerint „a minimálisnál is kisebb az esélye” annak, hogy veszélyhelyzet alakuljon ki a hármas metrón, az utasok biztonsága garantált. Ezt az után közölte a társaság, hogy Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője felszólította a miniszterelnököt és a főpolgármestert, hogy „ne játsszon orosz rulettet az emberek életével”, a „tömegkatasztrófa” elkerülése érdekében haladéktalanul el kell kezdeni a felújítást.

Ezt a BKV visszautasította, azt írták: a budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból nem rosszabb az európai városokénál, és a metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége is kimagasló. Minden döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságát szem előtt tartva hoznak meg, ide értve a szerelvények és a pálya állapotának rendszeres felmérését.

Hangsúlyozták: a BKV csak olyan szerelvényt enged forgalomba, amelyet a szakemberek műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találnak, nem veszélyezteti senki egészségét és biztonságát. Az esetleges leállások éppen a biztonságos üzemeltetést szolgálják – állítja a társaság.

Azt is megjegyezték, hogy a 3-as metró üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt években jelentős átalakítások, fejlesztések történtek, amelyekkel „a korábban is minimálisról tovább csökkent” a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye.

A BKV szerint a DK által kifogásolt leállások jelentős része utasok rosszulléte vagy bombafenyegetés miatt volt, a műszaki okú leállások döntő része pedig jármű meghibásodása miatt történt, március második felétől azonban folyamatosan állnak forgalomba a felújított szerelvények. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik