Belföld

Trükkös telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt nyolc hónapban több mint félszázan váltak úgynevezett telefonos csalás áldozatává. A sértetteket ezen esetekben akár 50 ezer forint kár is érheti – írja a police.hu.

Az elkövetők módszere, hogy telefonon hívják fel „ügyfeleiket” nyereményjáték ürügyén, azonban a jutalom átvételét adott pénzösszeg befizetéséhez kötik.

Általában azt kérik, hogy mobiltelefonon keresztül a megadott számra feltöltést eszközöljenek, akinek ez nem áll módjában, annak felajánlják, hogy ezt megteheti bankautomatán keresztül, ill. dohányboltban vagy benzinkúton is.

A csalók kisebb (5 ezer forinttól – 15 ezer forintig terjedő) összegeket kérnek, de van, akivel ezt többször is megismételtetik, így a szabálysértéssel okozott kár több tízezer forint is lehet.

Volt olyan eset is, amikor időkorlátot szabtak meg – mintha verseny lenne –, hogy a feltöltéseket több terminálon keresztül – bank automata, üzemanyagtöltő állomás – tudja-e teljesíteni a sértett.

A csalók a legtöbb esetben végig telefonvonalban vannak és folyamatosan adják az utasításaikat az áldozatoknak, szóval tartják őket, ezzel elérik, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a kéréseiket, és az esetleges kétség felmerülése esetén a „nyerteseket” megnyugtassák.

Sok esetben – mivel a hívó csak számokat diktál egymás után – csak utólag tudatosul a „nyerteseknek”, hogy egy mobil egyenlegét töltötték fel.

A rendőrség figyelmeztet, mobilszolgáltatók ilyen típusú nyereményjátékokat nem hirdetnek, az akcióikban soha nem kérnek előre pénzt, főleg nem mobiltelefon-feltöltést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik