Belföld

Be lehet mószerolni a kórházakat, ha ott kaptunk el fertőzést

A magyar egészségügy egyik legsúlyosabb problémája a kórházi fertőzés. Ez ellen küzdene a TASZ unortodox eszközökkel, ami nem tetszik az államtitkárnak.

Nagy hadakozás tört ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az egészségügy között, mert előbbi a kórházi fertőzések terén akar nagy változást elérni azzal, hogy az ÁNTSZ-re zúdítja a megbetegedett emberek történeteit – számolt be csütörtökön az RTL Klub Híradója.

Az RTL megszólaltatott egy nevét-arcát nem vállaló nőt, akit nőgyógyászati műtét közben fertőzött meg az egyik legveszélyesebb baktérium. Kiderült erről, hogy húsevő baktérium, ezért a nőt karanténba helyezték. A nő nem kapott erről semmilyen papírt, ügyvédre viszont nincs pénze, ezért fordult a TASZ-hoz.

A jogvédő szervezet ugyanis nemrég indított kampányt azért, hogy küldjék el az emberek a történetüket, ha kórházi fertőzést kaptak el. Egy hét alatt kb. 40 történettel keresték meg a TASZ-t. Mindegyiket elküldik az ÁNTSZ-nek, amitől soron kívüli vizsgálatokat kérnek. Szeretnék, ha megbüntetnék a kórházakat, ha bebizonyosodik a felelősségük – mondta Abóth Márton a szervezet betegjogi programvezetője.

A Híradó megkeresett egy kórházi kártérítési perekre szakosodott ügyvédet is, akit heti 2-3 kórházi fertőzést kapott beteg keres meg. Bizonyítani azonban nagyon nehéz ezeket az eseteket. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár helyteleníti a TASZ kampányát, mivel nélkülük is az ÁNTSZ-hez fordulhat az, akinek gondja van az ellátással. Ahogy fogalmazott:

Nem értem, hogy mások nyomora miért tud segíteni valakinek az elismertségén.

Maga az ÁNTSZ is azt közölte, hogy a szervezet nyitott kapukat dönget, és az egész ügy inkább róluk szól, mint az egészségügyről. Mintha csak tavaly november lenne…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik