Belföld

A Magyar Idők egyik publicistája kioktatta kereszténységből a váci püspököt

Bocsánatot kért Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője, miután a lap egyik publicistája, Pilhál György cikkében nekiment Beer Miklós váci püspöknek. Pilhál “Csak nem a misebor” című írásában, a püspök Szemlélek blogon megjelent videóüzenetét kritizálja.

Beer a Nyitott szemmel – nyitott szívvel videójában azt mondta,

van már kerítés, nem jönnek be az illegális bevándorlók az ablakon. Aki az ajtón jön be, és a szemükbe néz, azt a magyar kormány befogadja. Akik rendelkeznek engedéllyel, megkapták menekültstátusukat, segítsünk nekik.

Pilhálnak ez nem tetszett, és cikkében inkább Márfi Gyula veszprémi érsektől idézett:

Attól még, hogy szeretjük a farkasokat, hiszen ők is Isten teremtményei, nem engedjük be őket a bárányok közé, még ha báránybőrbe érkeznek is.

A publicista szerint a váci püspök szavai után egy istenfélő ember elbizonytalanodik:

tényleg így szól a keresztény tanítás, erre figyelmeztet bennünket az evangélium?

Pilhál így zárja írást:

Most meg itt ez a menekültgyámolításra nógató propagandaszöveg…

Bárha csak a misebor beszélne a püspökből!

Beer Miklós a Magyar Nemzetnek elmondta, Gajdics Ottó attól a Gégény Istvántól kért bocsánatot telefonon majd írásban, aki a Szemlélek blogon szerdán közzétett egy nyílt levelet, amelyben kérte Gajdicsot, hogy beosztottja nevében kérjen elnézést az egyházi vezetőtől.

A váci püspök lezártnak tekinti az ügyet, és megbocsát a lap munkatársának. Csak azt fájlalja, hogy úgy támadták meg, hogy meg sem hallgatták azt a videót, amelyben az üzenetét megfogalmazta.

Migráns ügyben Beer Miklós már korábban is kapott bírálatokat, de akkor is azt mondta:

Mi, emberek, mindannyian az Úristen gyermekei vagyunk. Keresztények, zsidók, reformátusok, muszlimok. Jézus erre az alapvetésre tanított minket. És arra, hogy aki éhezik, annak enni adjunk, aki menedéket kér, azt befogadjuk. Az Úr Jézus szavait nem lehet többféleképpen értelmezni. (…) Feldolgozhatatlan a 84 éves francia pap kivégzése mise közben. Az embernek a szava is eláll. Sosem tagadtam, mennyit gyötrődöm a gonoszság, a terrorizmus miatt. Szoktam mondani azt is: elismerem, hogy nem tudom a biztos receptet világunk összes bajára, szörnyűségére. Egyet tudok: igyekszem a legjobb tudásom szerint Jézus tanításához igazodni. Amiből pedig az következik, hogy nem azonosíthatom a terrorizmust a muszlimokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik