Belföld

Jégcunamit produkált a Balaton

Elképesztő felvételeket küldött az Időkép.hu szerkesztőségébe szindbadazutazo nevű észlelőjük. A fotókon 2-3 méter magasságba feltorlódott jégtáblák töredékei láthatók, amelyeket az erős szél és a tólengés lökött át a hullámtörő köveken egészen az utakig, járdákig.

A tólengést a légkör nyomása okozza nagy felületű vizeken. Ha a tó területének egy része felett alacsonyabb a légnyomás, máshol magasabb, akkor a magas légnyomású helyről vízáramlás indul az alacsonyabb felé. Ezt fokozhatja az erős szél is, és miután a légköri viszonyok egyensúlyba kerülnek, a gravitáció mindent visszarendez a megszokott mederbe.

Forrás: Időkép/szindbadazutazo

A jégtorlódást nevezik jégcunaminak is, az Időkép.hu csapata szerint Szántódnál helyenként három méter magas jégtorlaszokat lökött partra a tó. A akkor jön létre, amikor a jég nem alkot vastag, összefüggő páncélt a tavon, és az egy irányból fújó, erős szél képes elsodorni. Amikor pedig partot ér, feltorlódik, összetöredezik.

Így nézett ki “kicsiben” tavaly januárban:

A mostani jégtorlaszok napjai, órái meg vannak számlálva, hiszen a következő napok tavaszias hőmérséklete nagyon gyorsan eltünteti. A balatoni jégcunamiról itt talál még több fotót.

Itt pedig egy régebbi videó, amikor a jégcunami tényleg pusztít:

(Kiemelt kép: Időkép/szindbadazutazo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik