Belföld

Áron alul kínálják már a becsődölt balatoni golfpályát

A majdnem olimpiát rendező Balatonudvari golfpályáját már 1 milliárd alatti áron is el lehet vinni, annyira nincs komoly érdeklődő.

Szűk egy hónapja írtunk róla, hogy az olimpiáról álmodó parányi Balaton-felvidéki falu, Balatonudvari golfpályájának üzemeltetője becsődölt. A Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.-nél zajlik a felszámolás, amit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. végez. A cég 1,1 milliárd forintot kért vételárként, de ezt senki sem akarta kifizetni. A Világgazdaság most arról ír,

hogy az NRN Kft. most már 900 millióval is megelégedne.

A cég harmadszor fut neki a 18 lyukas, nemzetközi versenyekre is alkalmas golfpálya árverésének. Érdeklődők eddig is voltak, most is vannak, a lap szerint egyelőre a golfklub bérleti szerződését, annak időtartamát, a bérlő fizetési fegyelmét kérdezik az elektronikus árverési felületen.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Az 50 hektáros terület mellett a kiszolgálólétesítmények (a klubházzal), berendezések, beépítetlen területek is eladók A beruházó cég 75 százalékos részvényese a Bayer József médiavállakozó érdekeltségébe tartozó Vinton Vagyonkezelő Kft. A pályát 1,3 milliárdért építették, 300 millió állami támogatás is járt ehhez, sőt az MFB is adott rá hitelt. A 2015-ös mérleg szerint 2,2 milliárd forint a befektetett eszközök értéke.

És akkor jött a válság

A golfpálya aztán a válság áldozatául esett, nem tudták törleszteni a hitelt, ráadásul a balatonudvari önkormányzat is kivetetett 2013-ban külterületi telekadót, ami érzékenyen érintette a pályát. Az év végéig a Vinton 327 millió forint kölcsönt adott, majd elengedte a klubot, a Royal pedig csődöt jelentett. A céget az állami banki kölcsön miatt később tratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány.

A meghirdetett ingatlanokon 1,5 milliárd forintnyi euró erejéig keretbiztosítéki jelzálog van bejegyezve, aminek a jogosultja az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. Tehát a VG szerint ha a golfpályát sikerülne eladni a 900 millió forintért, az MFB akkor is bukna a kölcsönön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik