Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum, 2015, zárás, Rembrandt kiállítás)
Belföld

Csodás időkapszulát találtak a Szépművészeti Múzeumban

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 01. 21:51

Jövő évtől a Román Csarnok is látogatható lesz, itt találtak egy meglepő leletet a falban a restaurátorok.
Korábban a témában:

Épp nagy munkálatok folynak a felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeumban Budapesten, ahol szerdán csodás leletet találtak. A múzeum Román Csarnoka hetven évig elzárva volt, most pedig a freibergi kapu beépített gipszmásolata fölött, egy rozettában időkapszulát találtak a restaurátorok.

Egy papír volt benne, ami leírja, kik vettek részt anno a múzeum tereinek díszítésében.

Az időkapszula több mint száz éves, de szerencsére jól olvasható a kézzel írt felirata, ami így hangzik:

A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festömüvésztöl készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festösegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsöház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festömunkái, szintén az itt nevezet festöktöl készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétöl 1904. junius végéig tartott. –
Ezen okmányt ide elhelyeztem mielött az állványt a teremböl lebontották. –
1904. május hó. 28-án Beszédes Ottó

A Múzeum Café blogja röviden bemutatja a fent felsorolt művészeket: a Bakáts téri templom díszítését is végző Glasert, a népszerű tájképeket festő Reissmannt, és a szegedi dóm díszeit készítő Beszédest.

A blog azt írja, 2012-ben kezdődött a rekonstrukció tervezése, a restaurátorokat Seres András vezeti, őt egyszerűsített közbeszerzéssel választották ki erre. Decemberben kezdhettek és már júliusra végezniük kell. Jelenleg 40 szakember – festők, szobrászok, díszítőfestők – dolgozik az állványokon, több ezer négyzetmétert kell helyreállítaniuk.

Seres elmondta, az épület szörnyű állapotban volt, a háborús károk miatt még az ötvenes években is lapátolták a havat a belső terekből. Sok helyen a vakolat és a festék is elvált a faltól, szóval nagyon sok munkát ad az erózió nekik.

A Román Csarnok amúgy jól járt, azt nem festették át meg át, az eredeti festést kell most felújítaniuk. Az említett freibergi kaput 1904-ben építették be, de ehhez falazni is kellett, ezt most kibontják, így több teret egybe tudnak nyitni.

A slusszpoén az, hogy a mostani felújítást végzők neve is bekerül majd egy időkapszulába, a kapszula pedig ugyanoda, ahol az előzőt megtalálták.

A múzeum 2018-tól lesz újra látogatható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.