Belföld

Csodás időkapszulát találtak a Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum, 2015, zárás, Rembrandt kiállítás)
Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum, 2015, zárás, Rembrandt kiállítás)
Jövő évtől a Román Csarnok is látogatható lesz, itt találtak egy meglepő leletet a falban a restaurátorok.

Épp nagy munkálatok folynak a felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeumban Budapesten, ahol szerdán csodás leletet találtak. A múzeum Román Csarnoka hetven évig elzárva volt, most pedig a freibergi kapu beépített gipszmásolata fölött, egy rozettában időkapszulát találtak a restaurátorok.

Egy papír volt benne, ami leírja, kik vettek részt anno a múzeum tereinek díszítésében.

Az időkapszula több mint száz éves, de szerencsére jól olvasható a kézzel írt felirata, ami így hangzik:

A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festömüvésztöl készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festösegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsöház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festömunkái, szintén az itt nevezet festöktöl készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétöl 1904. junius végéig tartott. –
Ezen okmányt ide elhelyeztem mielött az állványt a teremböl lebontották. –
1904. május hó. 28-án Beszédes Ottó

A Múzeum Café blogja röviden bemutatja a fent felsorolt művészeket: a Bakáts téri templom díszítését is végző Glasert, a népszerű tájképeket festő Reissmannt, és a szegedi dóm díszeit készítő Beszédest.

A blog azt írja, 2012-ben kezdődött a rekonstrukció tervezése, a restaurátorokat Seres András vezeti, őt egyszerűsített közbeszerzéssel választották ki erre. Decemberben kezdhettek és már júliusra végezniük kell. Jelenleg 40 szakember – festők, szobrászok, díszítőfestők – dolgozik az állványokon, több ezer négyzetmétert kell helyreállítaniuk.

Seres elmondta, az épület szörnyű állapotban volt, a háborús károk miatt még az ötvenes években is lapátolták a havat a belső terekből. Sok helyen a vakolat és a festék is elvált a faltól, szóval nagyon sok munkát ad az erózió nekik.

A Román Csarnok amúgy jól járt, azt nem festették át meg át, az eredeti festést kell most felújítaniuk. Az említett freibergi kaput 1904-ben építették be, de ehhez falazni is kellett, ezt most kibontják, így több teret egybe tudnak nyitni.

A slusszpoén az, hogy a mostani felújítást végzők neve is bekerül majd egy időkapszulába, a kapszula pedig ugyanoda, ahol az előzőt megtalálták.

A múzeum 2018-tól lesz újra látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik