Belföld

Török Gábor: Orbán életművének vannak karikaturisztikus elemei

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )
Az elemzőt a Momentum a korai Fideszre emlékezteti.

A politikai elemző az ATV-ben arról beszélt, hogy egy újabb választási vereség átrajzolná az ellenzék térfelét, teljesen új korszak kezdődne. Súlyos tévedés szerény vereségre játszani, azt mondani, hogy most veszítünk, de majd nekifutunk újból. Ez szinte teljesen elképzelhetetlen. Török Gábor nem talált racionális magyarázatot arra, miért így hozta szóba Matolcsy György a történetet a kormány megdöntésének kísérletéről. Azt viszont nem zárta ki, hogy a kormány önmagát sajnáltató kommunikációs stratégiája az olimpiai pályázat ügyében eredményes lehet.

Az ugyanakkor kérdés számára, hogy az önmagukat a kormányzásban bátornak tartó szereplők miként tüntethetik fel a visszalépést is bátor tettként. A Momentum sikere egyértelmű. A kormánynak ez akkor sem siker, ha jelenleg a Fidesznek kedvez egy új szereplő fellépése, hiszen további darabokra osztja az ellenzéki tábort. A Momentum elleni támadásokat is érti, hiszen a kormány nem szokta a véletlenre bízni, hogy gyűlölhetővé tegye riválisait.

Ez most nehezebb ügy, mert egyelőre nem tudni, milyen lesz a politikai arcéle a Momentumnak.

Az akciók karaktere a korai Fideszhez teszi őket hasonlatossá.

Török Gábor szerint ügynökügyben hasonló léptékű sikert aligha lehet elérni, mint az olimpiával. Orbán hétvégi beszédéről a politológus azt mondta, abban van igazság, hogy a kommunizmus Nyugatról jött. Ugyanakkor, ha valaki Nyugat-ellenességre építi politikáját, a kommunizmusellenességét is ebbe a keretbe helyezi, érdemes számolnia azzal, hogy választói saját élményeikkel szembesíthetik azt, amit hallanak.

Orbán Viktor egyre inkább világméretű léptékben képzeli el a politikai életművét, aminek néha vannak karikaturisztikus elemei, például amikor hívei egy Putyin-Trump tengelyt vizionálnak.  Török Gábor szerint Botka László hiába hirdeti meg a Gyurcsány nélküli baloldalt, ha azt nem tudja megteremteni, márpedig semmi nem utal arra, hogy a DK-elnök kivonulna a politikából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik